Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

60 éves a pécsi sípálya felvonója

2024.02.02. Fóris Gábor

Volt idő, amikor a Mecsekben akár 50-60 centi hó is esett, és a sípálya szinte egész télen működött. Ezért építettek 60 éve egy kezdetleges felvonó szerkezetet, ami ma is működik. A felvonó akkora dolog volt akkor, hogy még a Filmhíradó is beszámolt róla.
Ilyen, amikor havas a pécsi sípálya | Fotó: Fóris Gábor (2008)
Ilyen, amikor havas a pécsi sípálya | Fotó: Fóris Gábor (2008)
A Baranya Megyei Sportszövetség építette a felvonót, a beruházás 80 ezer forintba került, amit a Pécsi Városi Tanács fizetett, a megye sportolói pedig 240 ezer forint értékű társadalmi munkával járultak hozzá. A felvonó 1964 januárjára készült el, amikor meg is rendezték az első műlesikló versenyt.

Így tudósított a Filmhíradó

"Négy esztendő óta vártuk ezt a napot és sok nehézség, sok utánjárás után kész a felvonó. A fiatalok és a vezetők is sokszor kedvüket vesztették, reményüket is feladták, de a sok öntevékeny munka, a szombat-vasárnapi szórakozás helyett végzett mecseki talajegyengetés, gödörásás, oszloplerakás nem volt hiábavaló." - nyilatkozták a munkások.

Mit jelentett a sízőknek ez az új felvonó?

"Eddig egy-egy délután ha kétszer lesiklott valaki a pályán, lecsatolta a léceket és hazament, mert többhöz se kedve, se ideje nem volt. Most három perc alatt teszik majd meg fáradság nélkül a félkilométeres távot felfelé és egy nap akár 30-50 lesiklást is végezhetnek!” – nyilatkozta Ambrus József, a Pécsi Síszövetség lelkes vezetőembere a nyitás előtt a helyi újságban, a Dunántúli Naplóban, ahol több beszámoló is készült az országos újdonságról.

Így folytatódott az akkori tudósítás:
"Jelenleg nincs panaszuk. A Mecseken 50-60 centiméter a hótakaró. Amikor felkerestük őket, a város és a környező völgyek ködben úsztak, fent a tetőn ragyogó napsütés fogadott. A sípihenőből, amely egyúttal a most üzembe helyezett felvonó gépházául is szolgál, zene harsogott. A sportolók boldogan készültek az edzésre. A 11 éves Bali Lacika teljes magabiztonsággal siklott a pályán lefelé. És utána megállás nélkül a többiek. Schwinger László edző szaporán adta a tanácsokat. Mióta egy elmés kis önkikapcsoló szerkezettel a lábtörés veszélye elmúlt, a 137 méteres szintkülönbségű, meredek pályán mintha még bátrabbak lennének a versenyzők. — Most van mód a fejlődésre — mondta Bali László, a PVSK helyettes szakosztályvezetője, a síszövetség megyei titkára — Nem kell egy edzéskor sokszor húsz kilométert is felfelé fárasztóan kutyagolni, elvégzi a munkát helyettük a felvonó."
A videót Fóris Gábor készítette 2024. januárjában

Már csak ritkán lehet síelni a pécsi sípályán

A helyi síklub a PVSK sí szakosztálya 1945-ben alakult meg. A jelenlegi sípályát 1958-ban alakították ki, amit 1960-ban egy kéthelységes síház építése követett. Az úgynevezett kampós felvonó kisebb változtatásokkal ma is működik, de használata nem egyszerű, egy speciális öv és rövid oktatás kell hozzá. A régi, hatvan éves, 16 lóerős felvonó másodpercenkét két és fél méteres sebességgel egyszerre 12 sízőt tud húzni.

"Javasoljuk, hogy egy minimum biztonságosnak mondható sí vagy snowboard tudással érkezzenek hozzánk a kedves sporttársak, mert ez szükséges az igencsak régimódi felvonónk biztonságos használatához." - hívja fel a figyelmet a szakosztály.
KOMMENTEK
WéberF | 2024.02.02. 15:50
"A felvonó 1964 januárjára készült el, amikor meg is rendezték az első műlesikló versenyt." - Ehhez képest sok verseny volt még a felvonó megnyitása előtt! 1963 tavaszán még országos középiskolai bajnokság is volt! Igaz, a "felvonó" helyett "lécek vállra, futólépés a hegytetőre" változat működött. Volt itt olyan verseny is korábban, ahol Kőváriné (emlékszik még valaki erre a névre?) is indult. Igaz, akkor még voltak havak a Mecsekben! WFeri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.