Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Petzen: egy euróért eladó az osztrák síterep

2014.05.08. Bata Attila

Igazán alkalmi vételnek tűnik a karintiai síterep egy euróért. Az ár ugyan jelképes, de nincs mögötte az ilyenkor szokásos kötöttség, hogy a tartozásokat is ki kell fizetni. A tartomány adósság nélkül adja át a jelentkezőnek, még pénzügyi támogatást is ad annak, aki hajlandó legalább 10 évig üzemeltetni a síterepet.
Öt évvel ezelőtt megoldódott az addig hányatott sorsú helyi szálloda ügye, az egyik magyar utazási iroda átvette az épületet, a tartományi idegenforgalmi hivatala pedig kötelezte magát, hogy a következő öt évben évente akár 950 ezer euróval járulnak hozzá a síterep üzemeltetéséhez. Azt nem tudjuk, hogy ebből az éves maximumösszegből mennyit költöttek a síterepre, de az öt év eltelt és az idén más megoldással szeretnék életben tartani a szlovén határhoz nagyon közel található síterepet.

A tartomány úgy döntött, hogy egy eurós összegért eladja a síterepet, cserébe csak egy feltételt kell vállalni, a következő 10 évben üzemeltetni kell télen-nyáron. Mielőtt azt gondolnánk, hogy szép kis csapda van ebben, jegyezzük meg, hogy a tartomány átlátható feltételekkel keres új tulajdonost, akinek semmilyen korábbi adósságot nem kell törlesztenie.

A tartomány vállalja, hogy a síterep most is ketyegő hitelét (1,7 millió euró) visszafizeti az utolsó centig. Sőt, a nyári mountain bike fejlesztésekhez, az első három évben, évente 100 ezer euróval is hozzájárul. Az új tulajdonosnak, aki 99%-os tulajdonrészt szerez a síterepben, tilos eladnia a síterepet másnak és kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a következő 10 évben üzemelteti. Amennyiben ezt nem tartja be, akkor fél millió eurót köteles fizetni a tartománynak.

Az már kiderült, hogy a tavasztól őszig legalább 120 napot nyitva kell tartani, de a téli nyitva tartással kapcsolatban nincs kötelező szám.

A síterep papíron vonzónak tűnik: 1900 méteres topmagasság, 26 kilométernyi pálya, egy kabinos- és öt húzólift, valamint egy 12 km hosszú és 1000 méter szintkülönbségű pálya. A gyakorlatban azonban hóhiány miatt nem mindig legjobbak a viszonyok.

Ahogy a heute.at írja, ha megvalósult az eladás, akkor nem ez lesz a legolcsóbban eladott karintiai síterep, hiszen Goldeck síterepét 1988-ban hasonló módszerrel mentették meg, de akkor csak 1 schillinget kértek érte.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.