Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hetvennel a kereszteződésben, radar az osztrák pályákon

2010.02.15. Bata Attila

Hetvennel a kereszteződésben, radar az osztrák pályákon Az Osztrák Közlekedésbiztonsági Intézet néhány – magyar síelők körében is nagyon népszerű – stájer és karintiai pályákon azt mérte, hogy milyen gyorsan közelítik meg a síelők a kereszteződéseket. Nos, az eredmény nem meglepő, túl gyorsan. Van, aki több mint hetvennel száguld bele az ismeretlenbe.
A síterepeken kiválasztott kereszteződések mellé sebességmérő radarokat telepítettek, amelyek elég lesújtó eredményeket rögzítettek szokásainkról. A síkressz és a józan ész szerint is lassítani illik, ha két pálya találkozik egymással, hiszen ezek a kereszteződések a legritkább esetben beláthatóak olyan mélységben, hogy nagy sebességgel lehessen becsatlakozni.

Az adatok szerint többen is 70 km/óra feletti sebességgel síeltek be a kereszteződésbe, a csúcsot a síelőknél 73 km/órával, a hódeszkásoknál 69 km/órával mérték. Elég rémisztő, hogy a síelők/hódeszkások 40 százaléka az utazósebességnek sem nevezhető 40 km/óra feletti sebességgel közelíti meg a kereszteződéseket. Az összes síelő sebességét átlagolva, a három síterepen átlagosan 37 km/órával csúsztak be a kereszteződésekbe.

A vizsgálatokban az is érdekes, hogy bár osztrák pályákról beszélünk, de ezekben az adatokban mi magyarok is vastagon benne vagyunk, hiszen három olyan terepen mérték ezeket az adatokat, ahová nagyon sok magyar jár. Kreischberg, Stuhleck és Gerlitzen pontosan azok a helyek, ahol gyakran lehet magyar szót hallani.

Egy zsúfolt és belátható kereszteződés
Egy zsúfolt és belátható kereszteződés
A tavalyi szezon ismert esete, amikor egy bajor politikus egy négygyermekes szlovák anyukát gázolt halálra, is egy kereszteződésben történt. Az intézet stájerországi vezetője szerint a síelők túl gyorsan mennek be ezekbe a kereszteződésekbe, csak későn látszik, hogy ki jön a másik irányból, milyen tempóban és milyen technikával. Nagy sebességgel a kanyarba érve már nincs idő sebességünket vagy útvonalunkat a szembejövő síelőhöz igazítani. A legfontosabb ilyenkor a defenzív síelés, vagyis a kereszteződést lassan közelítsük meg, nézzük körül alaposan és számítsunk arra, hogy egy-két idióta érkezni fog valamelyik irányból.
KOMMENTEK

Szállástippek
Relax Resort Kreischberg csillagcsillagcsillagcsillag
2008-ban épült modern, színvonalas szálloda a kreischbergi pályák tövében, kb. 150 méterre a kabinos lifttől! A 6. emeleten található, panorámás wellness szolgáltatásai: élménymedence, szaunavilág, fitneszterem, gőzfürdő, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Alpin Murau csillagcsillagcsillag
A hotel 2006 végén nyitotta meg kapuit az Alpok szívében, Murauban, mely kedvező áraival, barátságos vendéglátóival várja egész éven át az aktív sportok szerelmeseit. Szauna, csoportszoba, internet, sítároló van a házban!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Almdorf Stadl
Önálló faházak Stadl an der Mur szélén, Kreischbergtől 11 km, Turracher Höhétől pedig 22 km-re. A 70, illetve 100 m2 lakóterületű házak 6-9 fő befogadására alkalmasak.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.