Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rekordhavazás Norvégia délnyugati részén

2012.12.15. Bata Attila

Rekordhavazás Norvégia délnyugati részén A két évvel ezelőtti hóvihar ismétlődött meg ezen a héten Norvégia délnyugati részein. Sok helyen egy nap leforgása alatt fél méter friss hó hullott, volt ahol a hórekord is megdőlt. Az ország síközpontjai is örülnek a havazásnak, 20-40 cm friss hó érkezett a hétvégi roham előtt.
A Dél-Norvégia nyugati Vestlandet régiójában található Rogaland megye jobbára az olajipari üzemeiről és a rengeteg munkalehetőségéről ismert. A hét közepén hatalmas havazás okozott káoszt az utakon a helyiek mindennapi életében. Már korábban is esett egy kis hó a környéken, de az addigi 15 cm nem okozott különösebb gondokat.

Az igazi rekord szerdáról csütörtökre következett be, amikor egy nap leforgása alatt átlagosan fél méter hó esett a megyében, és ez már itt is ritkaságnak számít. Sandnes településen a frissen hullott 55 centiméterrel már összesen 70 cm havat mértek, ezzel megdőlt a korábbi legvastagabb hótakaró rekordja, amelyet a két évvel ezelőtti hóviharban mértek 68 centiméterrel.

Méteres hótorlaszok közt egy hókotró ablakából
A norvég sajtót bejárták a havazással kapcsolatos hírek. Például 500 autós rekedt az egyik fontos autóúton, hóban veszteglő buszokból mentették ki az utasokat. Az egyik kórházi dolgozó apósától kérte kölcsön a traktorját, hogy két és fél óra alatt be tudjon jutni a munkahelyére a hóakadályok között, a szokásos 20 perc helyett.

Stavanger repülőterét három órára (!) kellett lezárni. A reptér üzemeltetője szerint, 25 éves munkaviszonya alatt még sosem látott ekkora havat. Az egyik vonat utasainak a sínek közt kellett gyalogolniuk a hóviharban, amikor gondok akadtak az elektromos felsővezetékkel, és a vonat megállt két állomás között.

Természetesen a norvég síterepek is profitáltak az ország más részeire is átterjedő havazásból. Az ismertebb norvég síközpontok 20-40 cm friss hóval lettek gazdagabbak ez előző napokban.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.