Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Korai szezonnyitás friss hóval Saas-Fee-ben

2008.11.18. Wesselényi Andrea

Korai szezonnyitás friss hóval Saas-Fee-ben A múlt heti kiadós havazásnak köszönhetően a szokásosnál korábban nyitott ki a svájci Saas-Fee síterep középső része, ahol az elmúlt hétvégén már 40 kilométernyi friss havas lejtő várta a síelőket. A Morenia síterületen ragyogó napsütésben és fantasztikus porhavas élményekben volt részünk!

Novemberi síelés Saas-Fee-ben

A helyi turisztikai hivatal információja szerint szombaton mintegy 2500-an váltottak síjegyet a terepre, ahol már nem csak a felső gleccserpályákon, de egészen a középállomásig lehetett lecsúszni természetes havon. Tökéletesnek bizonyult az előrejelzés: ahogy azt már napokkal előre ígérték az időjósok megérkezett a verőfény, és így a legideálisabb időben sikerült végigfotózni a terepet a besíelhető 2550-3600 méter magasságban.

Gorge Alpine

A Saas-Fee-ben töltött hétvége során a síelésen túl egy különleges programmal is megleptek minket vendéglátóink. A program neve, ami minden ide látogató előtt nyitva áll (és amit minden Saas-Fee-be látogató kalandvágyó turista számára kötelező programmá tennék): "Gorge Alpine". Ez a szurdoktúra, a viaferráta és a canopy egyedi ötvözete, kifejezetten adrenalinra vágyóknak! A túra Saas-Fee-ből indul és egy mély szakadékvölgy izgalmakkal teli legyőzése után Saas-Grundban ér véget, ahonnan egy kaptató, de látványnak gyönyörű kálvária úton lehet visszagyalogolni a túra kiindulópontján lévő kápolnához. Akit Saas-Fee-be vet a jósors, semmiképpen ne hagyja ki ezt a végig vadregényes - létrákkal, vaskorlátokkal, függőhidakkal, drótköteles átcsúszókkal tarkított kalandtúrát, melyet kizárólag hegyivezetők társaságában és beülővel, karabínerekkel felszerelkezve lehet és szabad megtenni.

Saas-Fee rekordjai

Az "Alpok gyöngyszemé"-nek nevezett Saas-Fee 1800 méteren fekszik. A völgyből, ahol a teljesen autómentes üdülőhely fekszik, a mélygarázsok közeléből indul az Alpin Express kabinos felvonó, ami egészen 3000 m-ig, azaz a gleccserig visz fel (menetközben van egy középállomása is). Ennek a végállomásától a Metro Alpinnal mehetünk tovább, 3500 méteres magasságba. Ez a világ legmagasabb földalatti vasútja. A hegycsúcson található egy másik világrekord, a világ legmagasabban fekvő forgó étterme, melyből lenyűgöző kilátás tárul a környező négyezres hegyekre. Saas Fee harmadik fő büszkesége a világ legnagyobb jégpavilonja, amely a gleccser belső világát tárja fel a látogatóknak. A pavilon 3500 méteren található és mindenképpen megér egy negyedórás síszünetet. A természetes gleccserbarlangot emberi kéz formálta alagutakká, és termekké, melyekben nulla fok körül van az uralkodó hőmérséklet. A jégbe vájt alagutak és nézőkék, melyek egyikébe kukkantva ha szerencsénk van a Matterhorn csúcsát is megpillanthatjuk - jól érzékeltetik a jégfal irdatlan vastagságát.

Séta Saas-Fee-ben

Mivel a legendás Zermatt légvonalban igen közel fekszik Saas-Fee-hoz, a két települést próbáltuk összehasonlítani. Saas-Fee-ben dolgozó kísérőnk szerint Saas-Fee meghittebb, idillibb környezetben fekszik, épületeinek stílusa egységesen őrzi a hagyományokat és igaz, hogy Zermatt fölött ott van a világ leghíresebb hegycsúcsa, Saas-Fee-t látványosabban ölelik körbe a négyezresek. Valóban, bármerre nézünk, nyaktörő csúcsokat, a hegyoldalakon majdnem a faluig nyúló gleccserfolyamokat látunk. Az Allalin jellegzetes csúcsát éjjel is megvilágítják így az esti fondü vacsora után romantikázva felnézhetünk, merre síeltünk napközben.

Megközelítés: most gyorsabb és olcsóbb

A Saas-völgy megközelítésére egyébként most kényelmes és gyors alternatívát kínál a Swiss idén ősztől Budapestről hetente 3x Genfbe repülő járata, melyre most igen jó áron lehet elcsípni repülőjegyet, a sífelszerelés szállításáért pedig garantáltan nem kell felárat fizetni. Ha az repülőút folytatásaként a vonat+busz kombinációt választjuk, amire elég egy oda-vissza útra érvényes 2 napos un. "swiss transit pass"-t vásárolni, akkor az egész utazás minden adóval, járulékkal, illetékkel együtt akár 30.000 Ft-ból kihozható. Mi is így utaztunk a Budapest - Genf - Vist - Saas-Fee útvonalon, és 7 óra alatt értünk célba. Ráadásul cipekedés nélkül, hiszen a svájciak a repülőteret, a vasútállomást és a buszpályaudvart közvetlenül egymás mellé építették. Igényes, összehangolt és pontos a távolsági közlekedés, a menetrendekre nyugodtan hagyatkozhatunk. Részletes infó itt: www.swisstravelsystem.com/

Kedvezményes csomagajánlatok

2008. december 19-ig kedvező árú besíző csomagajánlatokat kínál Saas-Fee: 2 éjszaka szállás reggelivel és 2 napos síbérlettel már 259 svájci franktól (kb. 167 euró) foglalható. További besíző csomagajánlatok a www.saas-fee.ch webcímen.

További utazási tippek és infók Svájcról: www.myswitzerland.com
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.