Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sár- és kőlavina sodorta el az olasz síterep ülőliftjét

2020.10.06. Bata Attila

Rendkívüli időjárás uralkodott a hétvégén az Olasz-Alpokban. Az alacsonyabb részeken hihetetlen mennyiségű eső hullott, a felsőbb régiókba már havazás jutott. A sok csapadéktól megáradtak a hegyi patakok, és hatalmas károkat okoztak a hegyvidék településein.
Kőtenger a völgyállomás helyén
Kőtenger a völgyállomás helyén
Az olaszországi Piemont tartományban hihetetlen meteorológiai rekord dőlt meg a hétvégén. Péntekről szombatra, 24 óra alatt volt olyan település (Sambughetto), ahol 630 mm eső hullott. Más településekről is 600 mm körüli értékeket jelentettek.

A lift völgyállomásának környéke fentről fényképezve
A lift völgyállomásának környéke fentről fényképezve
A mennyiségét jól érzékelteti, hogy ez abszolút rekord, itt 1958 óta nem hullott ennyi csapadék egy nap alatt. Errefelé ez a mennyiség jellemzően fél év alatt hull le. Magyar példával szemléltetve, 2019-ben az országos évi csapadékösszeg a 631 millimétert érte el. Tehát a tavalyi magyar éves átlag hullott le Olaszországban egy nap alatt!
Síterep a katasztrófa után
Három hidat, számos utat mostak el a megáradt patakok és nyomukban elindult sár-, illetve kőlavinák. A videóban az is látható, hogy Limonetto település közelében található Riserva Bianca síterep ülőliftjének völgyállomását megrongálta, oszlopait teljesen elsodorta a hegyről lezúduló ár.
További károk a környéken
Előzetes becslések szerint kb. 300 millió eurós kár keletkezett a régióban.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, ami lent eső, az fent hó formájában érkezett. 2500 méter felett havazott és 3000 méteres magasságban 20-40 centi havat jelentettek a menedékházakból.
Fentebb havazott, Antermoia menedékház, Trentino
Fentebb havazott, Antermoia menedékház, Trentino
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.