Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Schladming-Planai: helikopter segített az új lift építésében

2020.09.22. Bata Attila

A járvány kapcsán eléggé olcsó poén pozitív hírről beszélni, de az mindenesetre jó dolog, hogy a sok nehézség ellenére továbbra is van élet a síterepeken és vannak olyan jelentős beruházások, amelyek megvalósítását még a járvány sem tudta megakadályozni.
Schladming már régóta betervezte az új, nyolcszemélyes lift, a Lärchkogelbahn megépítését. Persze, márciusban a síterep is elgondolkodott, hogy mi lesz a 12 millió eurós beruházással, egyáltalán összejön-e pénz és egyéb feltételek koronavírus idején, de aztán megszületett a döntés, hogy a koronavírus utáni időkre is építeni kell valamit. Így, 26 évnyi használat után leváltják a jelenlegi négyszemélyest egy nyolcszemélyesre.
Az építkezés egyik leglátványosabb része mindig, amikor helikoptereket hívnak segítségül. Legtöbbször az új lift nyomvonalán található tartóoszlopokat szokták helikopterrel a helyükre tenni. A megoldás természetesen nem olcsó és nem is egyszerű, de sok időt lehet vele spórolni. És nem beszélve azokról a helyzetekről, amikor a terep nehéz megközelíthetősége miatt sokkal egyszerűbb a levegőben a szállítás.

Egy svájci cég Európa legnagyobb szállításkapacitású helikopterével, Kamov KA, érkezett a síterep építkezésére. Emellett egy kisebb gépet is hoztak, amellyel a "könnyebb" alkatrészeket szállították a helyszínre.
A síterep 1340 méteres magasságban tárolta az oszlopokat. 10 darab kb. 14 tonnás oszlopot szállítottak a helikopterek megállás nélkül a depó és nyomvonal között. Természetesen a hatalmas oszlopokat részenként illesztették össze a helyszínen, de a legnagyobb szállított oszlopdarab súlya elérte a 4 tonnát!

Az egész napos munkában két csapat vett részt, a helikopterek 49 repülést végeztek, amely alatt összesen 110 tonna alkatrészt juttattak el a hegység nehezen megközelíthető részeire. A 10 oszlopból a legmagasabb helyre, a négyes számú került, 1760 méteren. Aki decembertől már az új liften utaznak, a 4-től 13-ig számozott oszlopoknál megnézhetik, hogy mennyire volt jó ötlet helikopterrel felhozni őket.
Az új lift várhatóan decembertől közlekedik, a részletekről később beszámolunk.
KOMMENTEK
Trailrider | 2020.09.23. 13:42
"Egy svájci cég Európa legnagyobb szállításkapacitású helikopterével, Kamov KA, érkezett a síterep építkezésére." - ez egy KA-32, ami a maga 5 tonnás terhelhetőségével elég messze van a legnagyobb szállítókapacitástól. Van az EU-ban polgári üzemeltetésben MI-26 is, ami ennek cirka a négyszeresét emeli.
Bata Attila | 2020.09.23. 17:28
Igen, egy szó sajnos kimaradt. A "polgári" repülésben a legnagyobb, az MI-26-os katonai célokra kifejlesztett.

Szállástippek
Bergresort Hauser Kaibling
2019-ben átadott, luxus színvonalú hütték a Schladming 4 hegy sícentrumban, Hauser Kaibling sípályái mellett. A max. 10 fős hütték mindegyike szaunával, valamint kültéri jacuzzival felszerelt!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bachseitenhof Panzió
1.200 m magasan az erdő szélén fekvő 12 szobás, panorámás panzió. A legközelebbi sílift (Fageralm) 4,5 km-re található, de kocsival a Ski Amadé sírégió számos síterepe elérhető. A síelés után finn- és infraszauna, ezen kívül internet, ingyenes parkolás várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Berghof Mitterberg csillagcsillagcsillag
A Schladming-Dachstein régióban a hegyek között megbújva található a Mitterbergen, Gröbming mellett a Hotel Berghof családi szálloda. A hoteltől busszal és akár autóval is könnyedén elérhetők a közeli sípályák: Stoderzinken 3 km, Schladming 4 hegy 10 km.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.