Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Melyik a veszélyesebb: a sí vagy a snowboard?

2011.02.17. Árvay Sándor

Melyik a veszélyesebb: a sí vagy a snowboard? A snowboardosok gyakrabban, a síelők viszont súlyosabban sérülnek – állapítja meg egy amerikai tanulmány, mely a két téli sportág egészségügyi-baleseti veszélyességét teszi mérlegre.
Egy svájci biztosítótársaság nagy különbséget lát a szakágak között, s nem csak a kifizetett baleseti költségek, de a betegszabadságon töltött napok alapján is.

A két szakág közötti rivalizálás, stílusos kifejezéssel élve, olyan, mint a tavalyi hó, azaz idejét múlt téma. A hasonlítgatás valóban lejárt lemez, ám az kétségtelen, hogy van egy jelentős különbség: a rizikófaktor, mely a súlyos sportbaleset valószínűségére vonatkozik. Az angol Guardian című lap hivatkozik arra az amerikai tanulmányra, amely szerint a síelésben több a tragikus végű esés, a snowboard viszont a kisebb bukások, könnyebb balesetek számával kerül az élre.

Jasper Shealy, az Egyesült Államokban levő Rochester Institute of Technology emeritus professzora negyven esztendeje elemzi a téli sportbaleseteket. Megállapításai szerint a hódeszkások bukásainak száma 50-60 százalékkal nagyobb, viszont a halálos baleset faktora a snowboard esetében 30 százalékkal alacsonyabb, mint a síelésnél. A tanulmány utal arra is, hogy a halálos balesetek jelentős része olyan ütközéshez köthető, ahol a nagy sebességgel érkező síelő nem a mozgásban levő sporttársának, hanem fának, oszlopnak vagy sziklának csapódik. Shealy professzor kiemeli, hogy a síbalesetek számának csökkenésében jelentős szerepe volt annak, hogy a 70-es években sok lábtörést eredményező nehezen oldódó kötések mostanra sokkal érzékenyebbek lettek, így a ma már a nagy bukás sem jár automatikusan azzal, hogy a lábon maradó léc miatt törik a csont, fordul ki a térd.

Az angol Guardian által megkérdezett brit snowboardos, James Stentiford úgy kommentálta a statisztikákat, hogy „míg a síelőknél a gyorsaság a legfontosabb, s az számít, hogy ki ér hamarabb a lejtő aljára, addig a deszkások a mozgásra koncentrálnak, az ugrásokra és trükkökre, amelyeket viszont relative kis sebességnél lehet végrehajtani. Nyilvánvaló, hogy így nagyobb az esély a bukásra, ugyanakkor viszont nincsenek nagy csattanások.”

Nem mindenki elégedett az amerikai kutató megállapításaival. Cat Weakley, a Daily Mail sí- és snowboard szakírója úgy véli, egyik havas szakág sem veszélyesebb a másiknál, felesleges ilyen összehasonlításokat tenni. „Minden a sportolón múlik. Azon, hogy ismeri-e önmaga határait, s hogy kellő figyelemmel, vagy túlzott vagánysággal vág neki a lejtőnek...”

Sokat mond ugyanakkor a svájci SUVA biztosítótársaság szóvivőjének két adata. Erich Wiederkehr utal ugyan arra, hogy az emberi tényező, a sportoló habitusa kétségkívül meghatározó, ám a két szakág különbözőségét jelzi, hogy a biztosító statisztikái szerint a síbalesetek átlagos költsége 6300 svájci frank, míg a snowboardosoknál 3300 frank. A síelők esetében átlagosan 22 nap kiesés várható a munkából, míg a deszkásoknál 13 nap betegszabadsággal lehet számolni.
KOMMENTEK
Marita2 | 2011.02.17. 11:23
Szerintem mindkettő egyformán veszélyes, ha nem vigyázunk...:))
Csoki | 2011.02.17. 11:36
A snowboardosok a síelőkre :-)))
Általában inkább síelek, de semmi gond a normális snowboardosokkal.
A lényeg az, hogy bármi veszélyes ha valaki nem figyel csak magára.
szabolcsij | 2011.02.17. 14:18
Szerintem meg a fiatalok veszélyesek. Mindegy mi van a lábukon :)
pasztorkori | 2011.02.17. 15:33
szerintem sielőből több az olyan aki nem normális... voltam a Winterfest-en franciaországban és iszonyat volt.... 10millioval kb 10 -15 cm-re száguldanak el melletted és ne anyázz... :S száguldozzanak egy lavina elöl ne a normális sipályán... és annyi balesetet mg életemben nem láttam amit ebben az egy hétben ott kint láttam... még szerencse hogy belém nem jöttek mert az illető tuti nem élte volna meg a holnapot... :D
ilinavarro | 2011.02.18. 00:16
Szerintem meg azok a veszélyesek akik azt hiszik magukról,hogy baromi jól síelnek vagy deszkáznak! Na ők azok akik mennek mint az állat és nem tudnak időben megállni! (nem csak a fiatalok a veszélyesek)
Vigyázzunk magunkra de másra is!
porszi | 2011.02.18. 07:55
Január 29.-től voltunk egy hétig Ischgl-ben.
A pályán két helikopter is van,ami szinte mindíg ment.
Volt,hogy mire reggel felértünk,valakit már akkor vittek el.
Sajnos sokan nem veszik figyelembe,hogy ez egy igen veszélyes de szép sport.
fooster | 2011.02.19. 22:08
Inkább az a veszélyes, aki bizonytalanul közlekedik a pályán... Azzal nincs baj aki csak simán lassabb egy másiknál, mert ki lehet számítani a mozgását, és így simán el lehet kerülni a kontaktust.
pigiteke | 2011.02.20. 10:14
Igen,mindenkinél van igazság!
Vigyázzunk,mert síelni jó,de többször még jobb!!!
Kanyarsíklub Replaci | 2011.02.21. 04:04
"A tanulmány utal arra is, hogy a halálos balesetek jelentős része olyan ütközéshez köthető, ahol a nagy sebességgel érkező síelő nem a mozgásban levő sporttársának, hanem fának, oszlopnak vagy sziklának csapódik."

Ez egy nagyon figyelemre méltó megállapítás. Immár több évtizedes síoktatói tevékenységem egyik legfontosabb megfigyelése, hogy a síelők 90 % fogalma sincsen, (és ezért alkalmazni sem tudják) a sportban alkalmazható sebesség szabályozások eszközeit.
henczmade | 2011.02.22. 20:54
A statisztikákhoz hozzászólva, a bátyám egy síbalesetben két hónapos fekvőgipszet kapott, egy barátom ugyanígy járt. Egy ismerősömnek, aki állítólag profi síelő, eltört egy nyakcsigolyája, mikor fának ütközött. A barátnőm deszkás, a vállában szerzett egy ínszalagszakadást kezdő korában, és a kézfejében is egyszer eltört valami csont. Egy másik ismerősöm snowboard tanulás közben eltörte a csuklóját, egy másik alkalommal agyrázkódást kapott. Én is deszkázom, de idáig megúsztam. Ezeket nézve a síelő ismerősök rosszabbul jártak. A másik: én sem kedvelem, mikor 10 cm-re húznak el mellettem 120km/órával. A magukat profiknak tartók miatt sajnos hátra is szoktam nézni. Múltkor mellettem kaszáltak el a "profi" síelők egy 10 év körüli kisgyereket.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.