Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas világcsúcs a norvég faluban

2011.02.12. Árvay Sándor

Hatalmas világcsúcs a norvég faluban A Tyrifjorden csipkés partjai között megbúvó mindössze 2448 lelket számláló kis norvég település beírta magát a történelembe: Johan Remen Evensen a nézők megdöbbenésére 243 métert ugrott és ezzel megdöntötte a világcsúcsot a síugrók Világkupa-sorozatának norvégiai versenyén.
Az Oslótól 80 kilométerre, északra levő falvacska eddig is sokat profitált abból, hogy a skandináv országokban egyedül itt található sírepülésre alkalmas sánc, péntek estétől azonban Vikersund mesés világrekord helyszíneként is hirdetheti magát. Johan Remen Evensen akkorát dobbantott itt, hogy a nézők azt hihették, egészen az Északi-tengerig repül…

A 25 éves norvég végül 243 méternél landolt a havon, a felvételből jól látni, hogy a világcsúcsot jelző kék csíknál még igen magasan repült. A síugrók Világkupa-sorozatának norvégiai versenyén, a pénteki edzések során Evensen négy métert javított az eddigi csúcson, melyet honfitársa, Björn Einar Romören állított fel, csaknem hat éve a szlovéniai Planica hagyományos versenyén.

A hivatalos viadal szombaton és vasárnap lesz. A Vikersundbakken hosszú ideje a síugrás egyik ismert központja, a helyi klub 1894 óta rendezett itt különböző nemzetközi versenyeket, s az idők során többször újjáépített, magasított ugrósáncok már világbajnokságnak is adtak otthont (2000-ben Sven Hannawald, noha a talajfogáskor bukott, 214 méteres szárnyalása jóvoltából aranyéremhez jutott). Négy évvel később az osztrák Roland Müller 219 méterre javította a sáncrekordot, majd a norvég Boerge Gellein Blikeng repült itt 220.5 méterre. Az elmúlt esztendőkben azonban viharfelhők gyülekeztek a kis település egén – a főváros megelégelte a sírepülésből világhírre szert tett falu dicsőségét, s Oslo saját óriássánc építését tervezgette. Vikersund azonban nem hagyta magát, újból korszerűsítette saját létesítményét. Lerombolta a régi sáncot, s 2010-ben egy olyan modern ugrófelületet avatott, mely nem csupán a környezetvédők igényeinek felel meg, de a sportszakemberek is elismerően nyilatkoztak a 10.2 millió eurós beruházásról. Még a nagy vetélytárs Planica versenyének főnöke, Iztok Pergarec is gratuláló sorokat küldött Norvégiába, megemlítve ugyanakkor, hogy Szlovénia sem akar lemaradni, s már tervezik a planicai sánc átalakítását, modernizálását.

Addig persze Vikersund áll a síugrók, sírepülők érdeklődésének központjában: a mostani Világ Kupa után jövőre a világbajnokságnak is e parányi norvég falu ad majd otthont.
KOMMENTEK
Örni | 2011.02.12. 09:48
...és a második sorozatban 246,5 métert "repült", le sem akart jönni a levegőből...
Pulmy | 2011.02.12. 12:00
Csoda, hogy a zsűri hagyta!

Ma biztos jobban figyelnek és lejjebb viszik a beülőt.

Ez az igazán bátor fiúk sportja!

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.