Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas világcsúcs a norvég faluban

2011.02.12. Árvay Sándor

Hatalmas világcsúcs a norvég faluban A Tyrifjorden csipkés partjai között megbúvó mindössze 2448 lelket számláló kis norvég település beírta magát a történelembe: Johan Remen Evensen a nézők megdöbbenésére 243 métert ugrott és ezzel megdöntötte a világcsúcsot a síugrók Világkupa-sorozatának norvégiai versenyén.
Az Oslótól 80 kilométerre, északra levő falvacska eddig is sokat profitált abból, hogy a skandináv országokban egyedül itt található sírepülésre alkalmas sánc, péntek estétől azonban Vikersund mesés világrekord helyszíneként is hirdetheti magát. Johan Remen Evensen akkorát dobbantott itt, hogy a nézők azt hihették, egészen az Északi-tengerig repül…

A 25 éves norvég végül 243 méternél landolt a havon, a felvételből jól látni, hogy a világcsúcsot jelző kék csíknál még igen magasan repült. A síugrók Világkupa-sorozatának norvégiai versenyén, a pénteki edzések során Evensen négy métert javított az eddigi csúcson, melyet honfitársa, Björn Einar Romören állított fel, csaknem hat éve a szlovéniai Planica hagyományos versenyén.

A hivatalos viadal szombaton és vasárnap lesz. A Vikersundbakken hosszú ideje a síugrás egyik ismert központja, a helyi klub 1894 óta rendezett itt különböző nemzetközi versenyeket, s az idők során többször újjáépített, magasított ugrósáncok már világbajnokságnak is adtak otthont (2000-ben Sven Hannawald, noha a talajfogáskor bukott, 214 méteres szárnyalása jóvoltából aranyéremhez jutott). Négy évvel később az osztrák Roland Müller 219 méterre javította a sáncrekordot, majd a norvég Boerge Gellein Blikeng repült itt 220.5 méterre. Az elmúlt esztendőkben azonban viharfelhők gyülekeztek a kis település egén – a főváros megelégelte a sírepülésből világhírre szert tett falu dicsőségét, s Oslo saját óriássánc építését tervezgette. Vikersund azonban nem hagyta magát, újból korszerűsítette saját létesítményét. Lerombolta a régi sáncot, s 2010-ben egy olyan modern ugrófelületet avatott, mely nem csupán a környezetvédők igényeinek felel meg, de a sportszakemberek is elismerően nyilatkoztak a 10.2 millió eurós beruházásról. Még a nagy vetélytárs Planica versenyének főnöke, Iztok Pergarec is gratuláló sorokat küldött Norvégiába, megemlítve ugyanakkor, hogy Szlovénia sem akar lemaradni, s már tervezik a planicai sánc átalakítását, modernizálását.

Addig persze Vikersund áll a síugrók, sírepülők érdeklődésének központjában: a mostani Világ Kupa után jövőre a világbajnokságnak is e parányi norvég falu ad majd otthont.
KOMMENTEK
Örni | 2011.02.12. 09:48
...és a második sorozatban 246,5 métert "repült", le sem akart jönni a levegőből...
Pulmy | 2011.02.12. 12:00
Csoda, hogy a zsűri hagyta!

Ma biztos jobban figyelnek és lejjebb viszik a beülőt.

Ez az igazán bátor fiúk sportja!

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.