Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sítúrázók paradicsoma nyílt az olasz hegyekben

2023.10.28. Bata Attila

Még az év elején megtehették az első túrákat azok, akik meglátogatták Európa első síliftek nélküli síterepét. A síterep kifejezés természetesen véleményes, de marketing szempontból jól hangzik a szlogen az olasz „síterep” számára, amely közvetlenül a svájci határ mellett található.
Kép: Homeland Explore
Kép: Homeland Explore
Az ötlet nem egyedi. Két olasz síalpinista, Tommaso Luzzana és Paolo Pichielo még a covid járvány idején értesült arról, hogy az USA-ban létrejött kifejezetten a sítúrázók részére kialakított síterep. Erről annak idején mi is beszámoltunk. Nos, az amerikai vállalkozás az idén bejelentette, hogy három szezon után az idén bezárnak. A legfőbb ok természetesen a pénzügyekben keresendő, amihez hozzájárult, hogy az coloradói síterep eléréséhez a legtöbb vendégnek kb. 3 és fél órás autózásra volt szüksége. A helyszínen épült szálláshely kapacitása kevésnek bizonyult. Az üzemeltetők szerint a legerősebb napokon kb. 300-an kaptatták a hegyeket.
Kép: Homeland Explore
Kép: Homeland Explore
Az olaszok vélhetően tanultak az amerikaiak példájából. A Montespluga közelében található Homeland környékén 11 sítúra út található, amelyet mindenki ingyen használhat. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért kell fizetni, miből lesz a vállalkozásnak bevétele.

A vállalkozás természetesen szervezett sítúrákat is kínál különböző nehézségi fokokban, pl. kezdő, haladó és profi. Leírásuk szerint a haladó sítúrák néhány óráig tartanak, ahol kb. 15 kilométert és kb. 1500 méter szintkülönbséget tesznek meg.
Kép: Homeland Explore
Kép: Homeland Explore
Külön túrák indulnak azoknak, akik nagyobb élményre vágynak. Például indítanak esti túrákat 18 és 23 óra között, vagy meg lehet csodálni a napfelkeltét a kora reggeli túrákkal. Bátrabbak a hegyen is aludhatnak, amelyhez sátrat és négyévszakos hálózsákokat lehet kölcsönözni a központban. Ezen felül teljesen kezdők részére tanfolyamokat tartanak. Külön lehet jelentkezni a lavinaismereti tanfolyamjaikra is.
Kép: Homeland Explore
Kép: Homeland Explore
A kiszolgáló létesítmények között szerepel a már említett kölcsönző, ahol 55 euróért lehet teljes sítúrázó felszerelést bérelni. 65 euróért lavina felszerelés is jár. Az idén újranyitott egy szálloda is, ahol el tudják szállásolni a vendégeket.

A kb. 36 négyzetkilométernyi terület elég jó historikus hóadatokkal rendelkezik, és vonzó lehet a 3000-es csúcsok közelébe feljutni. A központ Milánótól kb. két és fél órára található. Ez azért fontos, mert a legtöbb vendég innen érkezik, és a várost a repülőtere miatt a külföldiek is könnyen elérhetik.
Kép: Homeland Explore
Kép: Homeland Explore
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.