Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megosztják a nyitvatartást a sítúrázók és a síelők között

2022.12.21. Bata Attila

A Bad Gasteinhoz tartozó Graukogel részen már most lehet tudni, hogyan üzemelnek a szezonban. Karácsonytól heti három napot a sítúrázók, a többi négy napon pedig a lesiklók használhatják a pályákat.
2022 januárjában
2022 januárjában
A síterep, a hegyoldal Bad Gasteinhoz tartozik, de nincs össze kötve a régió többi sípályájával. Megfelelő hóviszonyok esetén az elszigetelt működése vonzóvá teszi sokak szemében, azonban ugyanezen ok miatt az üzemeltetése nem gazdaságos.
A különálló hegyoldal
A különálló hegyoldal
Ahogy az előző szezonban írtuk, a helyi lifttársaság nem is akarta beindítani a lifteket, de a helyiek és az online aláírók tiltakozása után februártól ismét lehetett síelni.

Idén a lifttársaság előre tisztázza a feltételeket, vagyis már tudható, hogy december 24-én nyitnak, természetesen megfelelő hóviszonyok esetén. A liftek azonban csak csütörtöktől vasárnapig közlekednek. Hétfőtől szerdáig leállítják őket, ezen a három napon a sítúrázók használhatják a pályákat.
Az ülőlift hegyállomása 2022 januárjában
Az ülőlift hegyállomása 2022 januárjában
A síterepen található Graukogelhütte bérlője és üzemeltetője nem boldog. A tavalyi öt hétvégén összesen 18 napot üzemeltek a liftek, így az egész szezon vastagon veszteséges volt. Valószínűleg az idén sem lesz ebben változás, így már most bejelentette, hogy hét év után az idei lesz az utolsó szezonja a hüttében.
Graukogelhütte 2022 januárjában
Graukogelhütte 2022 januárjában
A síterep vezetője elmondta, hogy különösen a megemelkedett energiaköltségek tekintetében nekik teljesen veszteséges a hegyoldal üzemeltetése. Gazdasági szempontok alapján ki sem nyitnának, ehhez képest pozitív fejleménynek nevezte a mostani nyitvatartást. A lifttársaság közleménye szerint a hegyoldali bérleteladások csak a teljes síterep forgalmának a 2-3%-át teszik ki.
A Reicheben pálya 2022 januárjában
A Reicheben pálya 2022 januárjában
A Gastein régió december 2-án kezdte meg a szezont, először a Stubnerkogel (Bad Gastein) és a Schlossalm (Bad Hofgastein) részeken. December 8-től síelhető a Sportgastein rész és fokozatosan működnek az összeköttetések.

A síterep nem az egyetlen osztrák példa arra, hogy az idei szezonban nem minden nap indítják be a sílifteket. Már az energiaválság előtt is pénzügyileg nehéz helyzetben lévő síterepek gazdasági túlélési esélyein csak rontottak az emelkedő energiaárak. Néhány kisebb síterep is azt a megoldást választotta, hogy heti néhány napra indítják be a sílifteket, a többi napokon szabad a pálya a sítúrázóknak.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Sendlhofer's csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív, 4 csillagos hotel termálvizes wellness részleggel, 60 szobával, 8 stúdióval és 16 igényesen berendezett, kényelmes apartmannal, reggelis ellátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Residence Bad Hofgastein csillagcsillagcsillagcsillag
A luxusapartmanok Bad Hofgasteinban, a siklótól 1,5 km-re, míg a termálfürdőtől 600 méterre találhatóak. Minden igényt kielégítő 4-8 fős, rendkívül tágas apartmanok, valamint tetőteraszos penthouse lakások foglalhatóak önellátással, vagy reggelivel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sonnenhotel Zum Stern
Tradicionális butikhotel gazdag wellness szolgáltatásokkal, panorámás étteremmel Bad Hofgastein üdülővárosban, 1 km-re a legközelebbi sílifttől. A ház elől ingyenes síbusz indul!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.