Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

11 év után először nem tart ki a hó télig a skót hegyekben

2017.08.23. Bata Attila

Utoljára 11 évvel ezelőtt fordult elő, hogy nem tartott ki az előző szezon hava a következő szezonig Skóciában, legalább egy kisebb-nagyobb hófolt formájában. Legutóbb a legmagasabb hegység hófoltja olvadt el, és a maradék három hófoltnak is kevés az esélye, hogy megélik az idei telet.
Az utolsó havas foltok egyike (Kép: Iain Cameron / Twitter)
Az utolsó havas foltok egyike (Kép: Iain Cameron / Twitter)
A BBC beszámolója szerint 11 éve nem volt rá példa, hogy ne maradjon akárcsak egy hófolt is a legmagasabb brit (skót) csúcs, a Ben Nevis (1343 m) közelében.

A két folt egymás mellett (Kép: KingGuiding/Twitter)
A két folt egymás mellett (Kép: KingGuiding/Twitter)
Ian Cameron igazán érdekes figura. Szezonon kívül a skót hegyeket járja és lelkesen dokumentálja, hol és mennyi hófoltot látott. Ezeket pedig jelenti a Brit Meteorológiai Szolgálatnak. Tőle tudjuk, hogy már csak három folt, amelyek nem túl biztatóan néznek ki a képeken, tartja magát az Egyesült Királyságban. A háromból kettő szinte egymás mellett (Braeriach/Cairngorms-hegység) a Skót-felvidék keleti részén, a harmadik pedig a nyugati részén (Aonach Beag /Lochaber-hegység) található.

Cameron szerint ez a három hófolt is könnyen eltűnhet, amelyre legutóbb 2006-ban volt példa. Ennél rosszabb csak 2003-ban volt a helyzet, akkor augusztus 24-re elolvadt az összes hó.

A hófoltok életben maradásának egyik legfontosabb feltétele, hogy hóban gazdag szezon előzze meg a nyarat, valamint nyáron a hűvös és száraz napok száma minél több legyen.

2015-ben a havas telet hűvös és csapadékos tavasz követte, még májusban és júniusban is havazott a skót hegyekben, ekkor összesen 73 hófolt tartott ki a következő télig. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.