Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sölden: hétvégén megkezdődik a világkupa sorozat

2017.10.26. Bata Attila

Ahogy már megszokhattuk, október végén a tiroli Sölden gleccserén kezdik meg a szezont a világ legjobb alpesi síelői. A szezonkezdet most is stimmel, de a világ legjobb síelői közül sérülés és egyéb okok miatt sokan hiányoznak. Azért láthatunk feltörekvő fiatalokat és néhány nagy visszatérőt, pl. Ted Ligetyt.
Esélyesek egész sora hagyja ki a söldeni idénynyitót. Sokan még korábbi sérüléseikből épülnek fel, számukra még korai a verseny és nem mellesleg fő szempont az olimpia. Vannak, akik készültek a versenyre (pl. Carlo Janka, Simone Wild, Ilka Stuhlec, vagy Michaela Gisin) de az utóbbi napokban sérültek meg. És olyanok is vannak, akiket már nem nagyon érdekel az óriás-műlesiklás (pl. Vonn* vagy Svindal), inkább a gyorsabb számokra koncentrálnak.

Az osztrák csapat szinte teljesen ismeretlen versenyzőkből áll, hiszen olyan sztárok hiányoznak, mint Eva-Maria Brem, Anna Veith vagy Michaela Kirchgasser, a férfiaknál Marcel Hirscher. Más országból az éremesélyesek közül szintén hiányozni fog a svájci Lara Gut és az olasz Federica Brignone.

Egy rövid beharangozó
Lesznek nagy visszatérők is. Először is az amerikai Ted Ligety. Ő már négyszer nyert itt, legutóbb 2015-ben. Tavaly januárban döntött úgy, hogy megműtteti krónikus hátpanaszait. Azóta ez lesz az első versenye. Az újdonsült apuka elmondta, hogy az eddigi edzések után elégedett a jelenlegi formájával. A másik visszatérő a tavaly decemberben megsérült specialista, a francia Thomas Fanara.

A meredek rész
A meredek rész
Ezúttal a pályán is lesz változás. Itt mindig az döntött, hogy ki hogyan éli túl a meredek szakaszt, de még fontosabb volt, hogy az utána következő teljesen lapos készen ki tud gyorsabban siklani. Ezen a "rövid" részen szerzett annak idején Vonn vagy Ivica Kostelic akár másodperces előnyt.

A rendezők módosítottak a pályán, nem sokkal a lapos része kezdete után egy mesterséges hullámot alakítottak ki. Egyrészt ezzel rövidítettek a lapos szakaszon, másrészt a síelők kihasználhatják a hullám adottságait és további sebességet nyerhetnek a hátralévő lapos szakaszra. Érdekes lesz majd látni, hogy az újítás kinek lesz előnyös vagy hátrányos.

A módosított rész a meredek után
A módosított rész a meredek után
A pályával egyébként nem lesz gond. Már egy hónapja remek állapotban van, a múlt heti ellenőrzésen is csak a legjobbakat lehetett elmondani róla. Ellenben komoly gondokat okozhat az időjárás. Péntekről szombatra komoly hóvihar érkezik a térségbe, hatalmas széllel és havazással. A szombati női verseny még megrendezhetőnek tűnik, azonban a vasárnapi férfi versenyre már 120 km/órás vihart jósolnak a meteorológusok. Ehhez társul még a megerősödő havazás is.

A női versenyeket szombaton, a férfiakat vasárnap rendezik. Mindkét nap reggel 10-től közvetíti az Eurosport.

*Vonn egy mai interjúban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy rajthoz álljon. Elmondása szerint valószínűleg a 31-es rajtszámot kapná. Ha a rajtnál a feltételek nem megfelelőek vagy a pálya nem biztonságos, akkor nem indul el.
KOMMENTEK

Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.