Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elérte az ezereurós határt a salzburgi szezonbérlet

2023.08.30. Bata Attila

Talán a legnépszerűbb osztrák szezonbérlet ára az idén ismét emelkedik, és késői vásárlás esetén már át is lépi az eddig lélektani határnak tartott ezer eurót. Elővételben még mindig olcsóbb, és az eddig napvilágra került bérletárakat tekintve még mindig kedvező megoldás azoknak, akik egy szezonban elég sokat síelnek a régiós bérlet síterepein.
Kép: www.superskicard.com
Kép: www.superskicard.com
Öt évvel ezelőtt még 747 euróba került elővételben, és 830-ba decemberben a salzburgi Superskicard, amelyet akkor kb. 30 ezren vásároltak meg.

Bár a 87 síterepre érvényes bérlet pályáinak (2815 km) a java Salzburgban található, de használható néhány tiroli, felső-ausztriai, stájer és karintiai síterepen. Sőt, akár Bajorországban is lehet síelni vele.

Idén elővételben 940 eurót kérnek a szezonbérletért, december 7. utáni vásárlásnál pedig már 1050 eurót. Ez az előző évhez hasonlítva 9,3%-kos áremelést jelent.

Az osztrák síterepüzemeltetők szerint a drágulásnak két fő oka van. A salzburgi síterepek szerződése idén lejárt az energiaszolgáltatóval, és az új szerződéssel már csak megemelt áron tudtak áramot vásárolni. Ezenfelül a munkaerő költségei 10%-kal emelkedtek a tavalyi szezonhoz képest.

A tavalyi szezonban az osztrák napijegyek erősen megközelítették, a 70 eurós határt, idén természetesen ez is emelkedik. Már lehet tudni, hogy pl. Kitzbühel 72 eurós, a Ski amadé (Schladming és társai) 73,5 eurós napijegyekkel jön ki. Pusztán elméleti számolgatás alapján, a 940 eurós elővételi ár és pl. 65 eurós napijegy árak esetén már a 15. alkalom után behozza az árát. Ehhez persze az kell, hogy valaki ennyit tudjon szezonban a bérletrégió pályáin síelni.

A síterepek természetesen nem örülnek a drágulásnak, de elmondásuk szerint nincs okuk aggodalomra, a szezon foglalásai biztatóan alakulnak.
KOMMENTEK
Traveller | 2023.08.31. 08:18
Korábban vettem többször is SSSC szezonbérletet, de most befejeztem. Ezeknek a befektetőknek most már pofátlanul nagy a pénzéhségük . Úgy gondolják mindent le lehet nyomni az emberek torkán. Lehet itt mindent hazudni a költségek emelkedésével, de ha megnézzük az éves profitemelkedésüket - ezt szerencsére nem hazudhatják -akkor látszik a brutális emelkedés. Elmennek a francba .... röviden.
Sansovino | 2023.08.31. 08:57
Nagy a világ. Ideje máshol is felfedezni! ☺
bouquetk | 2023.08.31. 09:15
Traveller, most dőlnek a kardjukba az osztrákok. Ez szimpla matek, és a számok őket igazolják.
Traveller | 2023.09.01. 09:14
bou.....k ! Köszönöm,hogy rávilágítottál az európai gazdaság működési rendszerére. Emellett olvasd el még egyszer-kétszer, amit írtam, hátha megérted.
Gondolom ezek után majd rohansz megvenni az SSSC bérletet, ha már ilyen jó vagy a matekban. Erről majd tudósítsd itt a közösséget.
bouquetk | 2023.09.01. 10:16
Traveller számoljál, ha nehéz is. Ha csak 15 napot mész a régióban már megérte. Segítek, nem a bérlet drága, hanem a napijegy. Úgyhogy jól megszivatod őket, ha nem veszel bérletet, hanem naponta kicsengetsz 50-70 eurót. Ha arra gondoltál, hogy az egész jegyvásárlós sízést befejezted, akkor azt kellett volna írni. Ez egy valós alternatíva, lehet túrasízni stb. de nem gondolom, hogy ez a többségnek alternatíva. Mehetsz Csehszlovákiába, ha jól tudom, most 700 a Gopass. Ár-értékben az SSC a legjobb.
Egyébként 2013-tól a járványig, és utána még egy évig ilyen bérletem volt. Évi 25-40 nap mellett ez nem is volt kérdés. Most sem az ára miatt nem veszek, hanem azért, mert ezt a fajta 2-3 hetente kiutazós sízést befejeztem.
Ezt a kérdést nem te meg én döntjük el, hanem az a sok százezer- millió ember, aki dalolva kifizeti az emelkedő jegy, bérlet és szállás árakat, emellett naponta sok pénzt otthagy a hüttékben is. Az, hogy pár magyar, csehszlovák, lengyel stb. kikopik a rendszerből az nem tétel.
Ha követed a trendeket, akkor láthatod, hogy pl. a klímaváltozás miatt is, a fő irány a fejlesztés, új liftek, hóágyúk stb. Fűtött ülés, WIFI, rendszerek összekötése. A kisebb terepek, amelyek ezt nem tudják, bírják megcsinálni meghalnak. És ezeket a beruházásokat bele kell tenni az árba.
Van egy másik irány is, de ez igen speciális. Pár jó adottságú kis hely meg tud élni abból, hogy rétegigényt elégít ki. De szerencsére a tömeg nem igazán vevő ezekre.
Traveller | 2023.09.05. 11:53
bouqetk. ! Tényleg nagyon segítőkész vagy ,még számolni is segítesz .Meg még abban is segítesz, hogy mit kellett volna írnom . csak az a baj ,hogy amiket leírtál nagyon triviálisak. Már megint nem értetted meg, hogy mit írtam. A kérdés az, hogy ezeket az agresszív profithajszoló emeléseket az emberek meddig tolerálják. Mert a mostani teljesen indokolatlan áremelések szinte minden ágazatba belegázoltak és senki sem "dalolva "fizet többet. Nem vagyunk egyformák. Te szófogadó, mindent elfogadó ember vagy ,majd mindenért megértően egyre többet fizetsz .
bouquetk | 2023.09.05. 12:16
Traveller, akkor áruld el, hogy neked mi a terved? Mert lehet puffogni, hogy szemét profithajszoló kapitalisták, de az összes adu náluk van. Ha nagy pályákon, rendszereken szeretnél sízni, akkor nincs más. Persze ki lehet ebből iratkozni, de a többség nem ezt fogja választani. Majd térjünk erre vissza decemberben, amikor minden full tele lesz.
Traveller | 2023.09.05. 13:38
Mint ahogy látszik nagy pályákon szeretek síelni, de majd tényleg térjünk vissza rá decemberben. Ne add fel !! :)
csabeszka | 2023.09.07. 19:10
Ha normális a fizetésed (havi 500.000 Ft fölött) akkor ki tudod csengetni az emelt összeget is, nem ez az egyszeri 800 E helyett 900 E fog taccsra tenni. A gond inkább az idő, ha nem vagy a magad ura, hanem alkalmazott vagy nem tudsz bármikor menni. Az már nagyon jó ha egy évben 3X el tudsz menni 1-1 hétre síelni. (sok a munka, a főnök nem enged el, lebetegszel, család nem tud jönni stb. stb.) Szóval a síelés sajnos legalábbis nekem egy többismeretlenes egyenlet és sokszor nem is tudom megoldani azt!
DHR | 2023.09.12. 08:35
Szerintem a nyugat-európai polgár még örül is, hogy a balkáni csőcselék nem jelenik meg.
Traveller | 2023.09.12. 15:00
Nyilván nem mindegy, hogy kinek mennyi a jövedelme, de a síelés mindig is drága sport volt nyugaton és keleten is. Sajnos mára nem csak a bérletárak, hanem az utazás, a szállás, az étkezés és a sífelszerelés ára is soha nem látott módon emelkedett meg. Bár állítólag nyugaton nincs infláció. Lehet játszani azzal, hogy jól megemeljük az árakat, aztán a kevesebb vásárló még így is több profitot hoz, de a síelők árrugalmassága is véges.
Amúgy én sokfelé jártam már, de soha nem találkoztam a "balkáni csőcselékkel". Honnan jönnek azok és miről lehet őket megismerni ?
andrewboy | 2023.09.14. 10:51
Sajnos oda jutottam, - hogy jó ha évente összesen 4 napot tudom élvezni a tél nyújtotta örömöket, mert egy vagyon a 4 nap költsége - síelek és bordozom is kb 25-éve... hogy inkább váltok a nyugati régiók helyett az olcsóbb balkán felé -némi kompromisszumokkal - vagy túrasízek vagy sífutok inkább ... Ami csak a bérletárakkal olcsóbb az odautazás, ellátás miatt nem. De az is elképzelhető, ahogy az előttem szólók is, hogy nem fogok évente járni, mert egy luxus sportá vált a megemelkedett költségek miatt.
Bélapó | 2023.09.14. 19:59
Tény, hogy a kovid óta én sem veszek SSSC-t és sokkal kevesebbet megyek a Labancokhoz. Kezdek visszaszokni a Franciákhoz. A távolság ellenére is lényegesen olcsóbb. ( A vitában Bouquetk-tel értek egyet, ez is csak kereslet-kínálat, és ha megfizetik .....)
pirog888 | 2023.09.19. 08:34
DHR-nek a balkáni csőcselkezéshez: ismerős dolgozott menő tiroli szállodában, nem tudta öklendezés nélkül elmesélni, hogy miket hagytak a szobában a nagyon "kulturált" és nagyon gazdag osztrák és német vendégek. Erről ennyit...
Traveller | 2023.09.20. 11:02
Sokfelé síeltem már, találkoztam ordító, részeg, randalírozó hollandokkal, németekkel, angolokkal - érdekes módon oroszokkal, szerbekkel, horvátokkal nem - de ebből persze nem gondolom, hogy nyugat európában mindenki bunkó és a balkánon mindenki udvarias ,intelligens. Nagyon trendi sajnos - főleg az utóbbi kb 15 évben, hogy nagyon sokan befekszenek a nyugat imádatnak és trendien szidnak mindent ami keleti és főleg magyar. Hát ez elég szánalmas......

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.