Menü ≡

St. Johann: svédek vesznek síterepet Tirolban

2015.12.14. | Szerző: Bata Attila
A Skistar, svéd cég, hat síterepet üzemeltet Skandináviában. Már régóta szerettek volna maguknak egy síterepet szerezni az Alpokban is, amely úgy tűnik, hogy végre sikerült is. Az üzlet már biztosnak mondható, a svédek többségi tulajdont szereztek a tiroli St. Johann síterepében.
h i r d e t é s
A svédek jelenleg is hat síterepet üzemeltetnek Skandináviában. Négy terep, Sälen, Åre, Vemdalen és Hammarbybacken Svédországban található. Ezek között két érdekesség is akad. Åre már alpesi világbajnokságot is rendezett, az előző hétvégén pedig itt rendezték a női alpesi világkupa futamait. Hammarbybacken pedig Stockholm "Normafája", egy kivilágított sípálya a főváros központjában. Ezen felül két norvég síterep, Hemsedal és Trysil, is hozzájuk tartozik.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
St. Johann síterepe öt évvel ezelőtt még keményen veszteséges volt, akkor 15 milliós mínuszt könyvelhettek el. Azóta a tulajdonosok (jórészt a környék önkormányzatai és a régió) végrehajtottak egy adósságcsökkentő programot, így a veszteség tavaly nyáron 4 millió euróra csökkent, majd az idén nyáron már 187 ezres bevételük volt a helyi polgármester szerint. A svédek 68%-os tulajdonrészt vásárolnak a síterepben és várhatóan 50 millió eurót fognak költeni fejlesztésekre a következő években.

A fejlesztés terveit csak később jelentik be, azonban a pletykák arról szólnak, hogy egy tízszemélyes kabinos lift épülhet körülbelül 24 millió euróért, a maradék összeget pedig korszerűsítésre fordítják.

A svédek már évek óta próbálkoznak egy alpesi síterep megszerzésével, legutóbb a svájci Andermatt volt a célpontjuk, de a terv túl korán kiszivárgott és nem lett belőle semmi. Sokan kétkedve fogadták a mostani bevásárlást, hiszen a síterep 659-1604 méter között, kissé alacsonyan, fekszik. A svédek szerint a közeli és ismert Kitzbühel is ebben a magasságban található, ráadásul a St. Johann-i pályák északi fekvésűek, kevésbé éri őket a Nap.

A svéd lapok szerint az sincs kizárva, hogy a Skistar újabb síterepeket vehet meg az Alpokban.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »