Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Stuhleck: harminc síelőt mentettek ki a leállt liftről

2014.03.16. sielok.hu

Az Ausztria nagy részén tomboló hatalmas vihar a síterepeken is éreztette a hatását a hétvégén. A határhoz közeli Stuhleck (Semmering) síterepén a szélvihar egy fát döntött ki az egyik ülőliftre, amely természetesen azonnal megállt. A liftről 20-30 síelőt kellett lehozniuk a hegyimentőknek.
Stuhlecken a Promi ülőlift drótkötelére dőlt egy fa a délutáni erős szélben. Nem sokkal zárás előtt, 15:45-kor körülbelül 20-30 síelő ragadt a magasban himbálózó ülésekben. A helyi síterep és a hegyimentők közösen lehoztak minden síelőt a magasból és szerencsére senki sem sérült meg.

A Promi ülőlift
A Promi ülőlift
A hétvégén hazánkhoz hasonlóan Ausztriában is erős szél tombolt. Számos síterepeken kellett korlátozásokat bevezetni, sok ülőlift nem üzemelt a hétvégén.

KOMMENTEK
bobebaba | 2014.03.17. 08:12
Sziszatok,
mi rajta voltunk a liften, amikor megállt. Kb. 15: 55-kor történt, mert 15h48-kor haladtam át a lenti kapun. Megnéztem a kijelző óráját és még gondolkodtunk is, hogy menjünk-e még egyet, mert a barátnőm fáradtnak érezte magát, de a 3-as pálya az időjáráshoz képest jó állapotban volt, és alig voltak a pályán, így felültünk a liftre. Már látszott a kiszálló, amikor leállt a lift. A hangosbemondón keresztül először azt mondták, hogy 5 perc és tovább indul, de sajnos nem így lett. Folyamatosan nyugtattak minket, hogy legyünk türelemmel, de egy fél óra múlva már látszott, hogy nem fog a lift tovább menni. Később azt mondták, hogy műszaki hiba okozta a leállást, és hogy nyugodjunk meg, ki fognak minket menteni. Mi fát nem láttunk a liftre dőlni, de lentebbi szakaszra már nem láttunk rá, ott dőlhetett a fa.
A fenti szakaszon összesen 12-en voltunk. Egy osztrák snowboard-os, egy négytagú, valószínűleg osztrák kisgyermekes család, előttünk 4 szlovák fiatal ült, és mi, hárman magyarok. Ameddig visszaláttunk, más nem ült a liften, de a lenti szakaszon talán még páran lehettek.
Az egészben a legrosszabb az volt, hogy nagyon fáztunk, nagyon erős szél volt. A fenti kép nem a Promi liftet mutatja, mert sajnos ezen a liften nem volt szélvédő, ezért a vége felére már nagyon átjárt minket a hideg. 5 perc híján 2 órát töltöttünk a liftben, mire kiszabadítottak minket. Egy szerencsénk volt, hogy akkor már nem esett.
A konkrét mentést kb. 17h óra tájban kezdték el. Először azt hittünk nem látunk jól, amikor a távolban megláttuk, hogy a snowboard-ost egy kötélen eresztik le. Majd utána megláttuk a hegyi mentőt is, aki az ülőkék között, mint James Bond, egy karabineren keresztül ereszkedett át. Amikor a snowboardos elcsúszott alattunk, akkor éreztük először, hogy van remény, és nemsokára mi is lent leszünk. Ekkor csak az időtényező keserített el, mert kb. 15 perc volt, míg egy ember lejutott. Szerencsére, a négytagú család kimentés után 2 sífutó érkezett a mi ülésünkhöz, akikről kiderült, hogy szintén hegyimentők. Valószínűleg ők a lift mentén jöttek fel és ellenőrizték, hogy senki ne maradjon fent. Innen felgyorsultak az események, az egyik fiatal osztrák fiú felmászott a mellettünk lévő oszlopra, majd onnan átmászott a liftünk tetejére, és leereszkedett hozzánk. Először a barátnőm ment le, majd én következtem. Egy háromszög alakú beülőre kellett ráülnünk, amelyet a három végén összekapcsolt. Ekkor az osztrák fiú felnyitotta a beülő korlátját, és ki kellett ülnünk a székről a levegőbe. Ez nagyon félelmetes volt, mert egy pillanatra már nem voltunk a liftben, de még nem tartott a hám. Amikor megéreztem, hogy biztonságban vagyok, és tart a hám, megnyugodtam, és szépen lassan leeresztettek. A barátnőm férje jött le utolsónak, így az ő leereszkedését meg tudtam örökíteni a telefonommal. Közben a szlovák négyes is kiszabadult, és egy osztrák hegyimentő vezetésével együtt csúsztunk le heten a hegyről. Ekkor már sötétedett. Lent a lift aljában mentősök, rendőrök, további hegyimentők vártak. Megkérdezték, hogy jól vagyunk-e, a hüttében adtak meleg levest, kávét, teát.
Ami nagyon nagy tanulság, hogy sokkal alaposabban kell megnézni az időjárás jelentést, mielőtt útnak indul az ember, mert ha már utazik 300 km-ert, akkor onnan már nem fordul vissza, bármilyen erős is a szél.
Igaz szombat este és vasárnap hajnalban is megnéztem Stulech honlapját, de amatőr módon csak a főlapot. Azon lévő időjárás ikon csak annyit mutatott, délelőtt hóesés, délután eső lehet. Arról nem volt szó, hogy viharos erejű szél lesz. Stuleckről hazafelé újra kinyitottam a honlapra, és ha az időjárás ikonra korábban rákattintottam volna, akkor egy sokkal részletesebb időjárás jelentést találtam volna meg, ahol már jelezték az erős szelet.
Amúgy szeretem a sielők.hu honlapot, sok hasznos információt tartalmaz, továbbra is olvasója maradok, de amellett, hogy személyes felelősségemet csökkenteném, a rossz időjárási viszonyok fel nem ismerésében, kritikaként fogalmaznám meg azt, hogy a honlapon sem jelezték, hogy viharos erejű szél lesz Ausztriában, csak utólag vasárnap este került fel erről cikk.
Böbebaba
waltnerhajni | 2014.03.17. 09:42
Jó, hogy megúsztátok szerencsésen!
Nekem mindig a Frozen című film jut eszembe ilyenkor... na meg mikor a felvonón ülök. Jobb lett volna nem megnézni...
admin ági | 2014.03.17. 10:59
kedves Bobebaba!
először is köszönjük a rendkívül részletes személyes beszámolót a történtekről!
a rossz képet már le is cseréltük, tehát most már valóban a Promi lift fotója látható a cikkben.
bobebaba | 2014.03.17. 20:47
Kedves Ági,
köszönöm, ez már tényleg a Promi lift. :)
Üdv:
Böbebaba

Szállástippek
Gasthof Gesslbauer
45 ágyas családi fogadó nagyjából félúton Semmering-Stuhleck (2,5 km) és Semmering-Hirschenkogel (3 km) között. 2, 3 és 4 ágyas szobák reggelivel, szauna, pihenőterem és sószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Althammerhof
Az Althammerhof modern, 60 m²-es jól felszerelt apartmanokat kínál egy családi juhtenyésztő farmon, Semmering-Hirschenkogeltől kb. 13 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hirschenhof Apartmanház
A 90 férőhelyes apartmanház a Semmering-Stuhleckre vezető négyülős lift alsó állomásától 300 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.