Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Súr: újabb magyar pályán szűnhet meg a síelés

2012.12.17. sielok.hu

Ismét vészhelyzet van egy hazai település apró sípályáján. A Súr önkormányzata által üzemeltetett helyi sípálya jövője veszélybe került köszönhetően néhány olyan új adminisztratív változásnak is, amelyek jelentős terheket rónak az összes hazai üzemeltetőre. Hosszú távon ez biztos nem tesz jót a hazai síelésnek.
Súr: az idei szezonban zárva tartanak
Egy külön témát is megér az ügy, hiszen a szezon előtti beszélgetések alkalmával számos hazai síterep üzemeltetője jelezte, hogy az idei szezonban bevezetett új intézkedések jelentősen megnövekedett terheket rónak a hazai síterepekre. Az egyik legnagyobb érvágás például a háromszorosra emelkedett hatósági eljárási díjak. A Síparkban például egy csákányos engedélyeztetése az eddigi 300 000 forintról több, mint 1 000 000-ra emelkedett. Ugyanígy kemény vágást jelenthet a síiskolák vagy a műanyag pályák üzemeltetőinek az eddigi 180 000-es díj helyetti 500 000 forintos összeg.

A jogosultságokkal kapcsolatban is szigorodtak a feltételek, a törvényalkotók a vasúti létesítmények rendeletei közé tették be a síliftekre vonatkozó szabályokat, így már a liftkezelőknek is hasonló alkalmassági vizsgát kell tenniük, mint a MÁV-dolgozóknak. Ezek után nem meglepő, hogy nehéz idők jönnek a túlélésükért harcoló hazai pályáknak, több helyen nem tudnak a megváltozott követelményeknek megfelelni, mint például Súron, ahonnan a polgármester, Sógorka Miklós válaszolt kérdésükre. Idézet a válaszából:

"Az idei évben a Nemzeti Közlekedési Hatóság felülvizsgálatot végzett sípályánkon, és sajnos a további működést szigorú feltételekhez kötötte, amelyet anyagi forrás hiányában nem tudtunk vállalni. A fennmaradási engedély megszerzéséhez 2013. október 15-ig kaptunk határidő-hosszabbítást, ami azt jelenti, hogy az idei szezonban sajnos nem tudjuk indítani a felvonót, de legalább a remény megvan, hogy a 2013/14. évi síszezonra ismét engedéllyel rendelkező felvonó várhatja a síelőket.

Ehhez minden segítséget, felajánlást szívesen veszünk, ellenkező esetben végleg bezár a Súri Sípálya.

Az előírások:

  • szakképzett, vizsgázott felvonókezelő (eddig társadalmi munkában végezte egy helyi bácsi)
  • felelős üzemvezető (eddig én voltam mint polgármester, de a jövőben nem lehetek, mert közgazdász végzettségem nem felel meg a vasutak üzemeltetéséről szóló jogszabályban előírt felelős üzemvezető követelményeinek – a felvonó vasútnak minősül) – ez újabb kiadási tétel, mert ingyen nem kérhetjük senkitől, hogy a nevét adja az üzemeltetés teljes felelőssége mellett
  • villamos-érintésvédelmi felülvizsgálat
  • drótkötélpálya cseréje
  • felvonó-vasszerkezetek korrózióvédelme
  • és még sok kisebb apróság: üzemnapló készítése és vezetése, üzemelési szabályzat stb…
Önkormányzatunknak a sípálya üzemeltetése eddig is mínuszos volt, de tettük ezt a sportág szerelmeseiért, a település ismertségének növeléséért. A jövőben viszont elgondolkodtató, hogy ilyen szigorú feltételek mellett 1200 fős településünk forráshiányos önkormányzata áldozzon-e erre a célra bármekkora pénzösszeget. A helyi lakosságnak nehéz elmagyarázni, hogy a sípályára költünk 800 000 – 1 000 000 forintot, amikor az útjaink és járdáink gödrösek, az orvosi rendelő felújításra szorul…

Sajnos így állunk, de ahogy írtam, bízom benne, hogy 2013. október 15-ig sikerül valamilyen pályázaton pénzt szereznünk, és tovább tudjuk működtetni a sípályát."

Eddig a levél, mi pedig bízunk benne, hogy van esély arra, hogy a hazai sípályák életben maradjanak. Tudjuk, hogy a hazai pályák nem versenyezhetnek az Alpok hegyeivel, de ha a következő generáció csak a tévében vagy az interneten lát síelőket, előbb-utóbb nem fognak kedvet kapni a síeléshez.

KOMMENTEK
Simonyi | 2012.12.17. 18:54
Hát ez a baj a magyar síterepekkel.
Kis Kovi | 2012.12.17. 18:56
Már a 300.000,-Ft-os engedélyezési eljárás is röhelyes egy ilyen pálya kapcsán, de az 1.000.000,-Ft egyértelművé teszi, hogy ez is csak egy bújtatott adóztatás. Persze, mint sok "okossága" az államnak, ez is csak még több negatívumot fog hozni, mert egyáltalán nem lesz síelés, azaz 0,-Ft bevételük fog generálódni. Ehhez még hozzá jön, hogy az igazán "csórók" előtt bezáródik minden fajta lehetőség, hogy egy ilyen sportot legalább a minimális szinten űzhesse, kipróbálhassa.

Az előírások némelyike érthető, de vannak a más területeken már megszokott túlzó követelések és ezek szerint egyáltalán nem tesznek különbséget a műszaki megoldások kapcsán, azaz hogyan is lehet egy kalap alá tenni egy üléses felvonót egy ilyen egyszerű szerkezettel és annak üzemeltetésével.

Javaslom, hogy inkább a plázák bejáratánál szedjenek 100,-Ft-ot belépésenként vagy ténylegesen büntessék meg a megállókban dohányzókat, mert az még mindig racionálisabb adóztatás, mint hogy ilyen úton próbáljanak újabb adókat kivetni, áthárítani a társadalomra.
zantiagi | 2012.12.17. 20:32
Szomorú, hogy ide jutottunk! :(
gyf | 2012.12.17. 22:25
Az eszem megáll, egy milla...! No comment!
Polgármester Úr! Ha lesz petíció, én aláírom!
F
keskusta | 2012.12.18. 07:45
Itt most csak egy cél van.Mindenből és mindenkiből kipréselni amit csak lehet,ész nélkül.
magnum56 | 2012.12.18. 08:50
Valóban szomorú, hogy egyre nehezednek a feltételek.

Nem akarom védeni a kormányt, de azt tudni kell, hogy Magyarország adósságszolgálata kb. NAPI 7 milliárd forint. Ezt vagy be kell szednie a kormánynak valamilyen módon, vagy államcsődöt kell jelentenie.

Én sem örülök, hogy a síelés ellehetetlenítésével próbálja a kormány megoldani a helyzetet.
zééé | 2012.12.18. 11:28
Az a baj, hogy a kormány nagy számokkal dolgozik. Felemeli az ilyen engedélyeztetési díjakat, mert tudja, hogy az üzemeltetők döntő hányada úgyis kifizeti. Az, hogy egy-két cég/önkormányzat nem bírja a sarcot, hát "így járt", viszont összességében több lesz a bevétele. Sajnos csak a pénzből értenek. Meg ugye, ha ezzel csökkentik egy vállalkozás nyereségét, akkor az 100%-ban az államkasszába kerül, míg nyereségadó formájában csak negyede-ötöde.
landsurfer | 2012.12.18. 15:03
Egyet se búsuljatok Pajtikáim! Rajtunk nem fognak ki. Aki igazán szeret sielni, snowboardozni az tud sípálya és felvonó nélkül is, bárhol Magyarországon, ahol hó és szél van.
Ime: http://vimeo.com/36980228#
(mondjuk, itt épp' 70 kmh szél volt. Kisebb szélben kényelmesebb)
landsurfer | 2012.12.18. 15:26
Polgármester úr, ha érdekli ez a fajta síelés, tapasztalataimmal és némi tanáccsal szívesen segítek. Egyébként a videón látható webhelyen is segít bárki, ingyen....
Az én skype címem: landsurfer1
netgo97 | 2012.12.18. 15:49
nagyon nem lessz ez így jó
landsurfer | 2012.12.18. 15:56
...így jóóóóó: http://vimeo.com/36980228#
százas | 2012.12.18. 16:24
Azon lehet vitatkozni, hogy milyen illetékek és díjak terheljék az üzemeltetőket, azon viszont nem, hogy szakképzett személyzetnek biztonságosan kell üzemeltetni a berendezéseket. Ha baleset történik ennek hiányában, akkor kell háborogni, nem most!
csabor | 2012.12.19. 16:50
Ha kell az üzemeltetési szabályzat megalkotásában tudok segíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.