Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Salgótarján-Szilváskő: újabb hazai pálya zárt be

2012.12.18. Bata Attila

Salgótarján-Szilváskő: újabb hazai pálya zárt be Egy újabb megszűnő magyar pálya, és egy újabb segélykiáltás. A Salgótarjánhoz közeli Szilváskő egykor szebb napokat látott sípályáját voltunk kénytelenek a bezárt hazai síterepek közé sorolni. A helyi síelők egy tőkeerős vállalkozót keresnek, aki fantáziát látna a környék lehetőségeiben.
Takács Sándor, a Szilváskő Vendégház üzemeltetője tájékoztatott bennünket a sípálya állapotáról. Salgótarjánhoz és a szlovák határhoz közel található a szilváskői pálya, amelynek berendezéseit és kábeleit szinte teljesen ellopták az előző években, így itt biztosan nem lesz síelés az idei szezonban.

A sípályát üzemeltető síklub már szinte életképtelen, Takács Sándor szerint az egyik leginkább hóbiztosnak tekintett pálya újjáélesztéséhez egy tőkeerős vállalkozó kellene, aki látna benne fantáziát. Elmondása szerint a pálya csodálatos környezetben, természetvédelmi területen fekszik, a környező bazaltömlések felülmúlják a híres somoskői bazaltokat.

Salgótarján városa nem tudja rendbe hozni a pályát, kár, hogy itt minden az enyészeté és a tolvajoké lett. Külön téma, hogy a helyi síelők inkább a közeli Szlovákia kisebb terepeire járnak át síelni, és külföldön költik el a pénzüket. Szilváskő adottságaira jellemző, hogy ott ezekben a napokban is kb. 20 centiméter vastag hó van.

Szívesen adtuk közre ezeket az információkat, talán még van esély a sípálya újjáélesztésére.

KOMMENTEK
Szali | 2012.12.19. 00:23
"...természetvédelmi területen fekszik,..." Ez a legfőbb probléma. Nehéz így fejleszteni... :(
magnum56 | 2012.12.19. 08:59
Sajnos a kis síterepekre ez a sors vár. A legnagyobb probléma, hogy szétlopják a berendezéseket.
De a sízési szokások is megváltoztak. Ma már nem akar senki felgyalogolni a hegyre, nem akar pályát taposni, ha friss hó esik. Így aztán felvonó és taposógép nélkül ma már nem lehet sípályát üzemeltetni. Sőt lassan hóágyú nélkül sem, ami igen drága dolog. Ezt a kis síterepek már nem tudják finanszírozni. De ez így van Szlovákiában is. Lásd pl. Rejdova (Sajóréde) vagy Telgárt (Garamfő) helyzetét.
De ha a közbiztonságunk nem javul hamarosan, akkor Magyarországon a nagyobb sípályákat is be lehet zárni. Mert azokat is szétlopják. Lásd Bánkút.
százas | 2012.12.19. 20:52
"Rendet kell tenni, rendnek kell lenni."
magnum56 | 2012.12.20. 20:03
Nekem nagyon gyanús, hogy a rendteremtéshez az akarat hiányzik. Mert ehhez nem kell sok pénz, azt meg nem hiszem hogy ennyi esze nincs a politikusoknak. Szerintem jól ki van ez gondolva.
Amíg mi idelenn azzal vagyunk elfoglalva, hogy megvédjük a kábeleket meg a vasanyagot, addig odafenn milliárdokat lopnak. Ja, ez a politika.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.