Menü ≡

Svájc: már méterekben áll a hó a hegyekben

2018.12.11. | Szerző: Bata Attila
Már péntek óta havazik a svájci hegyekben, elsősorban az Alpok északi oldalán található síterepeken. A helyi lavinakutató intézet adatai szerint hétfő estig 70-120 cm hó hullott az északi részeken, ennek a fele, kb. 30-60 cm vasárnap este és hétfő este között hullott le.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
A legkeletibb svájci kanton Graubünden északi és keleti részein 40-70 centiméter hullott, számos utat le kellett zárni. Így fordulhatott elő, hogy a Samnaun-ba vezető utat lavinaveszély miatt lezárták, így a település csak Tirol (Ausztria) irányából volt megközelíthető.

Itt mérték a legerősebb széllökést is. A Säntis (2502 m) meteorológiai állomása 165 km/órás széllökést rögzített, amely az elmúlt napok legmagasabb értéke. Ezen felül bőven találunk 100 km/óra feletti széllökés értékeket a svájci hegyekben.

A hegyek mérőállomásai már több helyen is 150-250 cm vastag hóréteget mutatnak, ehhez még jöhet egy kicsi kedden is. Már nem sok, hiszen keddre csak 15-30 cm havat várnak az északi oldalon.

Szerdától napsütés érkezik, de hideg lesz az idő. A lavinaveszély már most jelentős, sok helyen 4/5-ös. Ez így marad a következő napokban is.Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »