Svédország: van, ahol 20 éve nem havazott ilyen korán

2019.09.19. Bata Attila

Korai havazással indított a tél Svédországban, vagyis nem teljesen egyértelmű, hogy most ott tél van vagy ősz.
Itt 20 éve nem havazott ilyen korán (Kép: Långbergets Sporthotell / Facebook)
h i r d e t é s
Svédországban az évszakokat nem igazán a naptár szerint döntik el, hanem meteorológiai definíciók alapján. A tél akkor kezdődik, ha öt, egymást követő napon nulla fok alatt marad a napi átlaghőmérséklet. Az ország északi részén található Kebnekaise-hegység mérőállomásán (Tarfala, 1145 m) az elmúlt négy napban teljesült ez a feltétel és valószínűleg az ötödik napra is összejön, hiszen a meteorológusok az utolsó napra is mínusz 3 fokkal számolnak.

Itt ez ugyan korainak számít, de nem rendkívülinek, hiszen korábban már augusztusban is előfordult, hogy beköszöntött a svéd tél.
Tarfala
Sokkal nagyobb szenzáció a tél és a havazás a délebbre található Långberget síterepén. Az itteni szálloda üzemeltetője szerint, aki 20 éve dolgozik a síterepen, ilyen korán még sosem havazott itt. Jellemzően novemberben hullik először a pelyhes. A héten 5-6 cm hó hullott.

Természetesen, a svédek még nem veszik elő a síléceket ilyenkor, az ország nagy részén még várni kell a télre és még a síterepek sem gondolkodnak a korai nyitásokon.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.