Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havas Donovaly, Kosútka, Magas-Tátra és Zakopane

2012.10.29. Bata Attila

Szlovákia is megtapasztalhatta a szezon első olyan havazását, amely már leért az alacsonyabban fekvő részekre is. A magyarok által is kedvelt terepek, mint Donovaly vagy Kosútka megkapták a szezon első havát, nagyobb mennyiségű havat egyelőre még csak a Magas-Tátra tetején találunk.
Donovaly ma reggel
Donovaly ma reggel
Vasárnap délután már délebbre húzódott a havazást hozó front és egyre több területen kezdődött meg a havazás. Hétfő reggelre az ország jelentős részét néhány centiméter vastag hóréteg borította, amely fennakadásokat is okozott az utakon, különösen a hegyi hágókon, Donovaly-nál (Dóval) vagy Cerovicánál (Ördöglakodalma-hágó).

A Donovaly felé vezető főúton már reggel óta csak egyirányban engedték fel a kamionokat. Később nagyobb fennakadás is történt a forgalomban. Az öt kilométeres hegyi szakasz megtételéhez majdnem félóra kellett mindenkinek. Délután a forgalom visszaállt a szokásos medrébe, és mindkét irányból járható volt a hegyi hágó. Certovicánál is le volt zárva reggel a forgalom a kamionok és a nagyobb teherautók elől.

Alul kevesebb, de a fenti részeken szépen havazott. A Magas-Tátra egyik legmagasabb csúcsán, a Lomnici-csúcson (Lomnicky stít, 2634 méter) hétfő reggelre már 35 cm hó hullott, de a hegy aljánál elterülő falvakban csak néhány centiméter vastag hóréteg rakódott le. Itt inkább a hideg jelentett gondot, kb. 10 cm vastag jég fagyott rá a vasúti felsővezetékekre, így a vonatok átlagosan 50 perces késéssel közlekedtek a Tátra környékén, de előfordult 200 perces késés is.

A Tátra lengyel oldalán is esett a hó, lengyel források 15 cm vastag hóról számolnak be Zakopane környékén. Az idevezető hegyi utakra csak hólánccal engedték fel a kamionokat, ennek ellenére komoly torlódások alakultak ki a közlekedésben.

Az Alacsony-Tátrában nem hozott nagy havat a mostani lehűlés, de a néhány centis hóréteghez már egy-két hóágyút is beindítottak – vélhetően próbaként – Jasnán.

Pozsonyban majdnem megdőlt az első októberi havazás rekordja. Most tekintélyesnek mondható 8 cm vastag hó hullott, de a korábbi, 2003. október 24-i, korai havazás rekordja nem dőlt meg.

A magyar határhoz nagyon közeli Kosútka síterepére is beköszöntött az ideiglenes tél, ahogy ez a képeken is látható.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.