Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jön a hideg, bizakodnak a szlovák síterepek

2009.12.10. Bata Attila

Jön a hideg, bizakodnak a szlovák síterepek Az előrejelzések szerint ugyan sok hó nem fog esni, de csontfagyasztó hideg érkezik a szlovák hegyekbe a hétvégétől és a következő héten is biztosan fagypont alatt marad a hőmérséklet még napközben is. Tehát, ahol beindítják a hóágyúkat, ott előbb-utóbb síelni is lehet majd.
Vasárnaptól komoly hideggel számolhatnak a szlovák síterepek, és napról-napra mélyebbre süllyed majd a hőmérő higanyszála. A jövő hét közepén már a mínusz 15 fokos éjszakai hőmérsékletek sem lesznek ritkák. A feltételek adottak lesznek a hóágyúzáshoz, a magasabban fekvő helyeken még napközben is jóval nulla fok alatt marad a hőmérséklet.

Vannak olyan síterepek, amelyek már megkezdték a hóágyúzást, és esetleg még ezen a hétvégén is kinyithatnak. Csorba-tónál egy héttel ezelőtt még borúsan látták az idei szezonkezdetet. Két évvel ezelőtt november 10-én, tavaly november 20-án nyitottak, de a múlt héten még arra panaszkodtak, hogy az idén fogalmuk sincs, hogy mikor lehet kezdeni a szezont. Nos, azóta tisztább a kép, a hóágyúk már működnek az Interski pályán, még az sincs kizárva, hogy a mostani hétvégén is síelni lehessen.

A Tátralomnic feletti részeken is csak a hóágyúkban bízhatnak. A mostani szezonkezdet vészjóslóan emlékeztet a tavalyira, akkor is hóhiány miatt késett a szezon és vele együtt az akkor épült új lift átadása. Itt egyelőre az tűnik biztosnak, hogy december 19-én, szombaton lesz a hivatalos szezonnyitó.

Az Alacsony-Tátrában található Chopok északi oldalán (Jasna) is készülnek, főleg, ha megérkezik a hideg. Szokás szerint a Biela Put és Zahradky liftek mellett található pályák behavazásával kezdenek, a tervek szerint ezekkel a liftekkel kezdődik meg a szezon december 18-án, pénteken, amikor is - csak pénteken – igazán kedvező áron, egy euróért lehet síelni a terepen.

A szezon tehát kissé csúszik Szlovákiában, amely miatt a nagyobb központok annyira nem aggódnak, hiszen náluk az előszezon nem a hatalmas bevételekről szól, hanem sokkal fontosabb lenne a pályák megfelelő előkészítése. A legfontosabb az lenne, hogy a karácsonyi időszakra megnyíljanak a pályák, ahogy ezt Donovalyban is ígérik, ha nem esne addig hó, Karácsonykor akkor is biztosan lehet síelni Donovalyban, legalább is a Zahradiste oldalon.

Sokkal jobban aggódnak a kisebb síterepek a késés miatt. Az Orava síközpont vezetője szerint nekik minden egyes nap számít, hiszen az idén csökkentették az áraikat. Ha jelentősen lecsökken az üzemnapok száma, akkor az olcsóbb bérletek miatt könnyen veszteséggel zárhatják a szezont.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.