Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovén hórekord: közel három méter vastag a hó!

2019.11.18. Bata Attila

Az elmúlt hét déli ciklonjaiból rengeteg havat kaptak a legmagasabb szlovén hegyek. Mióta Kredaricán mérik a hó vastagságát, ilyen vastagon még nem állt a hó novemberben.
Kredarica az elmúlt napokban
Kredarica az elmúlt napokban
A szlovéniai Kredarica mérőállomásán (2514 m) 1971 óta gyűjtik az adatokat. Ma reggel a mérő 295 cm vastag havat mutatott, ilyen magas értéket még sosem mértek novemberben. Az előző rekordot 2010 novembere tartotta 275 centiméterrel.

Az adatokat megnézve azt látjuk, hogy ennek a hatalmas mennyiségnek a nagy részével, kb. 180 centiméterrel, az elmúlt egy hétben vastagodott a hótakaró.
Kredarica webkamera ma délután
Kredarica webkamera ma délután
Szintén novemberi rekord, hogy eddig összesen 388 cm hullott ebben a hónapban. Nemcsak novemberhez képest extrém havas ez a hónap, hanem bármelyik téli hónappal összehasonlítva is. Eddig ez a 4. leghavasabb téli hónap a mérések történetében, jelenleg 2016 februárja vezet, amikor 425 cm hó hullott abban a hónapban.

Mivel elég sok van még hátra ebből a hónapból, érdeklődéssel figyeljük az újabb rekordokat. Valószínűleg ebben a hónapban elérik a háromméteres hóvastagságot, amelyre eddig legkorábban december 4-én került sor, még 2010-ben.

Figyelmet érdemel még a szlovén-olasz határon található Kanin (2262 m) is. Itt egy héttel ezelőtt még csak 51 cm vastag havat mértek, ma reggel pedig már 261 centimétert!
Kanin november 14-én
Kanin november 14-én
Mindkét állomásra az a jellemző, hogy kora tavaszra érik el a legnagyobb hóvastagságot. Kanin síterepén akár 5-6 méteres hóban is lehet síelni. Kredarica pedig az örökös szlovén csúcstartó, kereken hét méter vastag havat mértek 2001. április 21-én. Igaz, az hihetetlen szezon lehetett, hiszen összesen 16,62 méter hó hullott!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.