Menü ≡

Szlovén hórekord: közel három méter vastag a hó!

2019.11.18. | Szerző: Bata Attila
Az elmúlt hét déli ciklonjaiból rengeteg havat kaptak a legmagasabb szlovén hegyek. Mióta Kredaricán mérik a hó vastagságát, ilyen vastagon még nem állt a hó novemberben.
h i r d e t é s
A szlovéniai Kredarica mérőállomásán (2514 m) 1971 óta gyűjtik az adatokat. Ma reggel a mérő 295 cm vastag havat mutatott, ilyen magas értéket még sosem mértek novemberben. Az előző rekordot 2010 novembere tartotta 275 centiméterrel.

Az adatokat megnézve azt látjuk, hogy ennek a hatalmas mennyiségnek a nagy részével, kb. 180 centiméterrel, az elmúlt egy hétben vastagodott a hótakaró.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Szintén novemberi rekord, hogy eddig összesen 388 cm hullott ebben a hónapban. Nemcsak novemberhez képest extrém havas ez a hónap, hanem bármelyik téli hónappal összehasonlítva is. Eddig ez a 4. leghavasabb téli hónap a mérések történetében, jelenleg 2016 februárja vezet, amikor 425 cm hó hullott abban a hónapban.

Mivel elég sok van még hátra ebből a hónapból, érdeklődéssel figyeljük az újabb rekordokat. Valószínűleg ebben a hónapban elérik a háromméteres hóvastagságot, amelyre eddig legkorábban december 4-én került sor, még 2010-ben.

Figyelmet érdemel még a szlovén-olasz határon található Kanin (2262 m) is. Itt egy héttel ezelőtt még csak 51 cm vastag havat mértek, ma reggel pedig már 261 centimétert!
Mindkét állomásra az a jellemző, hogy kora tavaszra érik el a legnagyobb hóvastagságot. Kanin síterepén akár 5-6 méteres hóban is lehet síelni. Kredarica pedig az örökös szlovén csúcstartó, kereken hét méter vastag havat mértek 2001. április 21-én. Igaz, az hihetetlen szezon lehetett, hiszen összesen 16,62 méter hó hullott!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »