Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tartósan beborította környékünket a hideg levegő

2009.01.01. Bata Attila

Tartósan beborította környékünket a hideg levegő Az utóbbi napokban Közép-Kelet-Európa területét meglehetősen hideg levegő árasztotta el, amely egyelőre stabilan tartja magát, főleg az alsóbb rétegekben. Furcsa helyzet alakult ki, enyhébb hőmérsékleteket, vagy egy kis napsütést csak a magasabban fekvő hegyekben találunk.
Magyarország és Közép-Európa legnagyobb részét hideg és magas páratartalmú levegő borítja, ennek köszönhetően a legtöbb helyen csak a szürke égboltot látjuk, napsütésre csak a magasabban található részeken van esély. Ismét megfigyelhető a hőmérsékleti inverzió, amikor a magasabban fekvő részeken melegebbet mérnek, mint a hideg levegővel beborított alsóbb rétegekben.

A cseh fővárosban szilveszterkor napközben mínusz öt fok volt a legmagasabb hőmérséklet, ezzel szemben az 1122 méter magas Churáňov tetején +8 fokot mértek. Prágában mínusz 10 fok volt a leghidegebb, ugyanekkor a hegytetőn csak mínusz 5 fokot mértek. Hasonlítsuk össze Bécs és környéke szilveszteri értékeit. A minimum és a maximum Bécsben (-5,4 / -3,4) jóval alatta van az 1618 méter magas Feuerkogelen mért értékeknek (1,1 / 6,3 fok). A napsütés nagyon sokat számított az előző napokban, ott ahol napközben kisütött a nap, jelentősen emelkedtek a napközbeni hőmérsékletek. Salzburgban az éjszakai mínusz hét fokot napközben +5 fok követte, ugyanez Innsbruckban este mínusz 9,3 fok - nappal pedig 1,3 fok.

A szlovén Ljubljanában és Mariborban napközben mínusz négy fokot mértek, míg a 2500 méter feletti Kredarica csúcsán nulla fok felett volt a hőmérséklet. Budapesten december 31-én nulla órakor mínusz 5,1 fokot mutatott a hőmérő 139 méterrel a tengerszint felett. A rádiószondás mérések adatai szerint ebben az időben 603 méter magasban mínusz 9,1 fokot, de 1382 méter magasban csak mínusz 0,1 fokot mértek.

Hasonló jelenségeket figyeltek meg a horvát, német, és román meteorológusok is. A Kárpát-medencében leülepedett hideg levegő még egy ideig nyugalomban marad, egyelőre nem lehet pontosan megjósolni, hogy mikor söpri ki egy erőteljes front.
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.