Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tavasz helyett: méteres havazás az Alpokban

2021.03.15. Bata Attila

A hétvége óta folyamatosan havazik az Alpokban, főleg a magasabb régiókban. Most a hegység észak-nyugati részén (a francia-svájci határ két oldalán) magasabb a frissen hullott hó mennyisége. A hét közepéig folytatódik a havazás.
Mittelberg, Vorarlberg, Ausztria: szombattól hétfőig 58 cm hó kb. 1200 méteren (Kép: Haus Walser Berge)
Mittelberg, Vorarlberg, Ausztria: szombattól hétfőig 58 cm hó kb. 1200 méteren (Kép: Haus Walser Berge)
Szombat este kezdődött meg a havazás a Francia-Alpokban. A síterepekről ismert régiókban már az alacsonyabb völgyekben is havazott. 1800 méter felett tegnap estig a friss hó mennyisége már megközelítette az 1 métert. Ebből a hétfői nap volt a "legaktívabb", számos helyen 50-60 cm hullott.
Svájc: eddig 120 cm
Svájcban hasonló a forgatókönyv. Hétfő estig 80-120 cm hullott a hóban leggazdagabb részeken, közel a francia határhoz, a hegység északi oldalán. Hétfőn az erősebb havazás az ország közepén is jelentkezett. A meteocentrale.ch mérései szerint 1300 méteres magasságban (Braunwald) 51 cm hullott 24 óra alatt. Uri kantonban az A2-es autópályát le kellett zárni az erős havazás miatt.

A folytatás is hasonlóan alakul, mint Franciaországban. Csütörtökig még marad a havazás, de az intenzitása egyre csökken.
Warth-Schröcken hétfő este
Warth-Schröcken hétfő este
Ausztriában is havazik, itt a legtöbb havat a nyugati (Arlberg) régióban várjuk. Hétfőn a 24 óra alatt Warth mérőállomásán (1475 m) 41 cm hullott. Ebben a régióban (Vorarlberg) szerdáig akár méternyi hó is hullhat, de a Magas-Tauern  is komoly havazásra számíthat. Érdekesség, hogy Vorarlbergben pont most léptek életbe a járványügyi enyhítések.

Az osztrák friss hómennyiség előrejelzése itt látható:
Az UBIMET előrejelzése
Az UBIMET előrejelzése
KOMMENTEK
Garajc | 2021.03.17. 20:39
A Balkánon is durrant még egy látványosat a tél. Az elkövetkező egy hét folyamán átlag 30-80 cm új, friss hó várható a térség összes sípályáján, miközben a hőmérsékletek is frankó téli körülményeket fogak teremteni. 1000 méter felett egy hétig mindenhol fagyni fog egész nap. Ráadásul jelenleg is komoly hórétegek vannak még mindenhol (1-3,5 méter), ami - ahogy fentebb említve volt - tovább fog gyarapodni. Elsősorban Bosznia, Szerbia, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia és Bulgária hegyeiben izgalmas téli hangulat lesz az elkövetkező napokban.

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.