Menü ≡

Tavasz helyett: méteres havazás az Alpokban

2021.03.15. | Szerző: Bata Attila
A hétvége óta folyamatosan havazik az Alpokban, főleg a magasabb régiókban. Most a hegység észak-nyugati részén (a francia-svájci határ két oldalán) magasabb a frissen hullott hó mennyisége. A hét közepéig folytatódik a havazás.
h i r d e t é s
Szombat este kezdődött meg a havazás a Francia-Alpokban. A síterepekről ismert régiókban már az alacsonyabb völgyekben is havazott. 1800 méter felett tegnap estig a friss hó mennyisége már megközelítette az 1 métert. Ebből a hétfői nap volt a "legaktívabb", számos helyen 50-60 cm hullott.
Svájc: eddig 120 cm
Svájcban hasonló a forgatókönyv. Hétfő estig 80-120 cm hullott a hóban leggazdagabb részeken, közel a francia határhoz, a hegység északi oldalán. Hétfőn az erősebb havazás az ország közepén is jelentkezett. A meteocentrale.ch mérései szerint 1300 méteres magasságban (Braunwald) 51 cm hullott 24 óra alatt. Uri kantonban az A2-es autópályát le kellett zárni az erős havazás miatt.

A folytatás is hasonlóan alakul, mint Franciaországban. Csütörtökig még marad a havazás, de az intenzitása egyre csökken.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Ausztriában is havazik, itt a legtöbb havat a nyugati (Arlberg) régióban várjuk. Hétfőn a 24 óra alatt Warth mérőállomásán (1475 m) 41 cm hullott. Ebben a régióban (Vorarlberg) szerdáig akár méternyi hó is hullhat, de a Magas-Tauern  is komoly havazásra számíthat. Érdekesség, hogy Vorarlbergben pont most léptek életbe a járványügyi enyhítések.

Az osztrák friss hómennyiség előrejelzése itt látható:
2021.03.17. 20:39:44 Garajc
A Balkánon is durrant még egy látványosat a tél. Az elkövetkező egy hét folyamán átlag 30-80 cm új, friss hó várható a térség összes sípályáján, miközben a hőmérsékletek is frankó téli körülményeket fogak teremteni. 1000 méter felett egy hétig mindenhol fagyni fog egész nap. Ráadásul jelenleg is komoly hórétegek vannak még mindenhol (1-3,5 méter), ami - ahogy fentebb említve volt - tovább fog gyarapodni. Elsősorban Bosznia, Szerbia, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia és Bulgária hegyeiben izgalmas téli hangulat lesz az elkövetkező napokban.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »