Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tavaszi szünet az időjárásban: egy kicsit visszatér a tél

2013.03.12. Bata Attila

Aprócska szünet következik a korai tavaszban, néhány napra visszatér a tél Európa nagy részére, így hazánkba is. Az északról érkező hideg levegő már most gondokat okoz Európa számos országában, de csütörtöktől már itthon is hidegre és havazásra kell számítani. Havas és hideg ünnepi hétvége előtt állunk.
Nagyon hideg légtömeg ereszkedik észak felől Európára mostanában, amely komoly gondokat okozott már az előző napokban. A hideg mellett havazást is hozott. A körülbelül 10-20 cm friss hó még nem okozna komoly gondokat, de sok helyen viharos, 70-90 km/órás szél társul hozzá, így komoly akadályokat épít az utakon.

Már napok óta mínusz 20-30 közötti hőmérsékletekre ébrednek Skandináviában, de a hideg levegő előtt nincs megállás, folyamatosan és lassan húzódik egyre délebbre. A csatorna két oldalán (Dél-Anglia és Nyugat-Franciaország) komoly a helyzet vasárnap este óta. Londonban havazott, mínusz hőmérsékleteket mértek Anglia déli részén, ahol több száz autó rekedt az utakon az éjszakára. Még az autópályákon is elakadt a forgalom. A francia oldalon is elég súlyos a helyzet hétfő este óta. A teljes nyugat-francia rész megbénult, helyenként másfél méter magas hófalakat emelt a hófúvás. Akárcsak az angolok, számos francia egyszerűen az országúton hagyta a kocsiját és a környező falvakban keresett menedéket éjszakára.

Lengyelország és Németország is megkapta az átlagos 10-20 centiméternyi havat. Természetesen ezeken a részeken sem leányálom mostanában kocsikázni. Berlinben tegnap a gyorsvasút forgalmát zavarta meg a havazás, Európa egyik legforgalmasabb repülőterét, a frankfurtit pedig kedd délelőtt kellett lezárni a havazás miatt.

Szlovákiában is lehet friss hóra és ezzel együtt gondokra számítani az utakon. A helyi meteorológiai intézet 10-30 cm havat jelez előre csütörtökre. Pénteken a szél tovább erősödik, és további havazásokra kell számítani, újabb 5-15 cm hó hullhat. A hegyekben elég hideg lesz, reggel mínusz 10-15 fok közelében, de napközben is fagypont alatt alakul a hőmérséklet.

Szerdán már Ausztriába is megérkezik a tél. Főleg az északi és keleti részeken kell igazi télre számítani. Az ünnepekre Ausztriába utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy csütörtökre viharos téli időt jósolnak a meteorológusok a határ közelébe, Bécsben havat is várnak. Ausztriában az Alpok északi oldalán várható havazás, a déli oldalon inkább napsütés. Vasárnaptól Ausztriában is fokozatosan emelkedik a hőmérséklet és visszatér a tavasz.

Magyarország: A jelzett osztrák hideg nem áll meg a határunkon, és csütörtöktől kezdve a Dunántúl felől érkezik a hideg és a havazás hazánkba is. A télies idő lehetőséget ad arra, hogy néhány síterep, pl. Eplény ismét kinyisson a március 15-i hétvégre, vagy javuljanak a hóviszonyok a mátraszentistváni Síparkban, ahol továbbra is szünet nélkül lehet síelni.

KOMMENTEK
százaslánya2 | 2013.03.12. 14:31
ohh... remelem azert egy kis napsutes, (inkabb tobb) is lesz az osztrak sipalyakon, úgy az igazi sielni:)
Stani | 2013.03.12. 18:42
egész szép havazás várható egészen péntekig, hétvége napos lehet, igazi síelő idővel, aztán jövő hét ismét érdekes alakulhat friss hó szempontjából, űgy tűnik újra jelentősebb hó eshet le, tehát március második fele jól alakulhat, Húsvétra bőven lesz hó ;)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.