Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tilos a speed flying St. Moritz pályáin

2013.01.01. Bata Attila

Tilos a speed flying St. Moritz pályáin Az utóbbi évtized egyik leglátványosabb hóbortja a speed flying, amely leegyszerűsítve a siklóernyőzés és a síelés ötvözése egymással. Az idei szezontól egy szerencsétlen tavalyi baleset miatt a svájci St. Moritz síterepe kitiltotta a pályáiról és síliftjeiről a siklóernyős síelőket, akik ezt nehezen fogadják el.
Áll a vita a helyi síterep és a speed flyerek között. Az idei szezontól – kisebb meglepetésre – a síterep eltiltotta a siklóernyősöket nem csak a pályáitól, hanem még a liftek használatától is. Az indokot a tavaly februári baleset szolgáltatta, amikor egy 57 éves speed flyer tragikus balesetet szenvedett, siklóernyőjével a külön gyermekek részére elkülönített részre csapódott be. Pontosabban az ottani síiskolába, jó néhány gyermek szeme láttára, akiket komolyan megviselt a látvány.

A speed flying az utóbbi évtizedben lett egyre népszerűbb az európai síterepeken is. Körülbelül 3000-5000 speed flyer űzi ezt a sportot világszerte, a nagy részük a francia és svájci terepeken. 2007 óta már a sportág nem hivatalos világbajnokságát is megrendezik a franciaországi Les Arcs hegyei között. Ez a sport nem teljesen veszélytelen, a versenyzők akár a 100 km/órás sebességet is elérhetik.

Speed flying a svájci Wengen környékén
A svájci síterep tiltása komoly érvágás ezeknek a sportolóknak. Bár normál esetben a speed flyerek nem a síterepek pályáit használják, de a hegyre feljutás a legtöbb esetben a síterep liftjeivel történik. A jelen szabályozás inkább a helikopteres szállítók malmára hajtja a vizet. A tiltakozások hatására hamarosan tárgyalások kezdődnek a síterep illetékeseivel, hogy legalább a liftezést engedjék meg az extrém sportolóknak. A hírek szerint a síterep álláspontja is enyhült a kérdésben és hajlandóak lesznek egy kompromisszumos megoldásra.

KOMMENTEK
DMiklos | 2013.01.01. 23:37
Ezeknek az őrülteknek tényleg nincs helyük a normális síelők között a sípályákon.
Szekely Szilard | 2013.01.02. 22:51
En gyakran lattam "normalis sizoket" sokkal nagyobb marhasagokat csinalni... pl. tokreszegen, becsatolatlan bakanccsal gyerekek kozott 80-90el atsuhanni...
cimbi | 2013.01.03. 10:42
Az öngyilkosság valamilyen magányos módját kellene hogy válasszák ezen sportemberek ! Vagy ha már balesetet szenved ,legalább eldugott helyen tegye ahol senki sem látja.:)
kszabi | 2013.01.05. 10:54
Ez egy gyönyörű,csodálatos,de veszélyes sport.
Tényleg nem való a nyitott sípályákra,(nem is ott "sírepülőznek") de miért ne mehetnének fel a síliftekkel?

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.