Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Tízéves a Les Arcs-i Filmfesztivál

2018.12.19. | Szerző: MTI
A Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs thrillert is bemutatják a hétvégén kezdődött Les Arcs-i Filmfesztiválon, amelyet tizedik alkalommal rendeznek meg a francia Alpokban. Az ünnepi seregszemle idei díszvendége Lengyelország.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A francia Alpok 2 ezer méter magasan fekvő Les Arcs síparadicsomában a környékről származó két filmes szakember hívta életre 2009-ben az európai filmeknek szentelt fesztivált, amely tíz év alatt az egyik legjelentősebb filmes szakmai találkozóhellyé vált.

Pierre-Emmanuel Fleurantin társigazgató - aki 2012-ben Fliegauf Benedek Csak a szél című filmjének francia koproducere volt - a fesztiválmegnyitón elmondta: a festői szépségű helyszín sajátosságainak hangsúlyozásával a kezdetektől az európai szerzői mozi nyitottságát és kreativitását kívánták előtérbe helyezni, s minél több nemzetközi filmest és kezdeményezést idevonzani.

A filmbemutatók mellett - amelyekre évente mintegy 20 ezer nézőt várnak a szervezők - a fesztivál minden évben jelentős szakmai programokat kínál a több mint ezer meghívott producer, forgalmazó és a filmtervekkel érkező rendező számára, akikkel bárki találkozhat a vetítéseken, beszélgetéseken vagy akár síelés közben.

A szervezők büszkék arra, hogy a nagy nemzetközi fesztiválokon, Cannes-ban, Berlinben, Velencében vagy Torontóban az elmúlt tíz évben díjazott európai filmek egy jelentős részének alkotói és finanszírozói Les Arcs-ban találtak egymásra. Az idei koprodukciós fórumra több száz európai filmterv közül 12 európai országból 20 projekt kapott meghívást, közülük 11 elsőfilm.

Az idén meghívott 120 európai szerzői nagyjátékfilm közül számos alkotást itt vetítenek először Franciaországban, még a mozibemutató előtt, köztük a Milorad Krstic rendezésében készült Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs thrillert, amelyet a műfaji különlegességeket felvonultató Playtime válogatásban mutatnak be.

A hivatalos versenyprogramban tíz európai (svéd, brit, lengyel, francia, osztrák, ciprusi és görög) alkotás versenyzik. A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat péntek este adja át a héttagú zsűri, amelynek elnöke Ruben Östlund, a cannes-i filmfesztiválon 2017-ben Arany Pálmát nyert A négyzet című film rendezője. A svéd filmes előző filmjét, a 2014-ben bemutatott Lavinát Les Arcs-ban forgatta.

Az első Les Arcs-i fesztiválnak Magyarország volt a díszvendége: 2009-ben 12 magyar kortárs filmet és azok alkotóit is megismerhette a közönség, a versenyprogram zsűrijének elnöke pedig Szabó István filmrendező volt. Idén Lengyelországra esett a választás, 12 lengyel film bemutatása mellett a koprodukciós fórumon is kiemelt figyelmet kapnak a lengyel filmtervek.

A hófödte Les Arcs a világ egyik legkülönlegesebb és legnagyobb, komoly infrastruktúrával, hét, vetítésre alkalmas helyszínnel ellátott síterepe ötven évvel ezelőtt nyílt meg. A fesztivál a filmrajongók mellett a síelni vágyóknak, a profi filmeseknek és a helyi érdeklődőknek is színes programsorozatot, különleges zenei rendezvényeket és kóstolókat is kínál egy héten át.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »