Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Többen síeltek az USA-ban, mint Franciaországban

2014.09.23. Bata Attila

A francia síterep üzemeltetők évről-évre közzéteszik, hogy a világ melyik országában síeltek a legtöbben. A tavalyi szezon adatai alapján a franciák elvesztették az első helyüket, de akár úgy is fogalmazhatunk, hogy az amerikaiak visszavették a vezetést. Az osztrákok továbbra is a harmadik helyen állnak.
Szemezgetve a francia síterep üzemeltetők szokásos szeptemberi közleményéből, az tűnik ki, hogy a tavalyi szezonban az összes élen álló országban csökkent a síelők száma. A statisztika sínapokban vagy bérletnapokban számol, amely azt jelenti, hogy egy napijegy 1 sínapot ér, egy hatnapos bérlet pedig hatnak számít. Ezek alapján a franciáknál 4,3%-kal, 55,3 millióra csökkent a sínapok száma, amellyel visszacsúsztak a második helyre.

Az USA-ban is kevesebben síeltek a tavalyi szezonban, itt csak 1,3%-os visszaesést mértek, így az 56,2 milliós sínapjaikkal az első helyen végeztek. Az osztrákoknál még drasztikusabban csökkent a bérletfelhasználások száma, azonban a 6,3%-os csökkenéssel elért 50,8 milliós bérletnap is magasan a dobogón tartja őket, hiszen a többi ország, Svájc vezetésével, tisztes távolságból szokta őket követni.

Az üzemeltetők filmje a szervezetről
A franciák keresik az okokat is. Itt elsősorban a hóhiányra hivatkoznak. Az látszik, hogy a kevés havat kapott régiókban (Vogézek és Jura) jelentősen csökkent a látogatottság, bár a hógazdag déli részeken is csökkent az eladott bérletek száma.

A másik ok természetesen anyagi jellegű. Tavaly két részletben 5,5 százalékról 10-re emelkedett az ÁFA, ezáltal a szállásárak átlagban 5%-kal emelkedtek az előző évhez képest.

A harmadik ok a sokat bírált iskolai szünetek, amelyek nem segítettek a síterepeknek. Főleg a tavaszi szünet, amelyet az idén későbbre tettek, így már nem volt jelentős hatással a síterepek bevételére. 2010-ben még a bevételek 8%-át termelte a tavaszi szünet, az idén már csak 2-3%-ot.

Ahogy lenni szokott, a nagy és híres síterepek ebből a visszaesésből nem sokat éreztek. Chamonix idén is növelte az eladásai számát és a bevételei nagyságát, ezzel már második éve végzett az élen La Plagne előtt. 

A tavalyi és a tavaly előtti jelentések itt és itt találhatóak. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.