Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Presena gleccserét is befedték az idei nyárra

2008.09.14. Bata Attila

Presena gleccserét is befedték az idei nyárra Ausztria, Svájc és Németország után újabb alpesi ország tett kísérletet arra az idén, hogy lassítsa a gleccserek olvadásának tempóját. Olaszországban először a Presena (Tonale) gleccserét fedték le. Hamarosan felszedik a nagy takarót és kiderül mennyi havat tudott megvédeni a speciális réteg.

Az elmúlt harminc évben több tonna hó tűnt el a gleccserről, és az idén úgy döntöttek, hogy kipróbálják az Alpok más országaiban is alkalmazott módszert, amikor is egy szigetelőanyaggal bevont fóliával takarják le a gleccser felületét. Szakemberek szerint az itt használt szintetikus anyag nagyon hasonlít ahhoz, amelyet a wimbledoni teniszversenyeken húznak ki, ha elered az eső, de itt nem csak az esőtől, hanem az erős napsütéstől is óvni kell a még megmaradt hóréteget.

A helyi lifttársaság összesen 40 millió eurót költött erre a projektre, szoros együttműködésben a környező egyetemek szakembereivel, valamint gleccserkutatókkal. A lifttársaság szakemberei természetesen szétnéztek a többi alpesi gleccseren, ahol már korábban kipróbálták ezt a módszert. A német Zugsspitze üzemeltetői szerint tavaly 70 százalékkal sikerült csökkenteni a gleccser olvadásának ütemét, a svájci Zermatt gleccserének üzemeltetőit is meggyőzte a módszer, és a kísérleti alkalmazás után a Gurschen gleccser teljes területét védőanyaggal takarták be.

Az olaszok körülbelül negyvenezer négyzetméteres területet fedtek le ezzel az anyaggal, és természetesen a befektetés sosem lesz arányban a megtérüléssel. Kisebb sikereknek azért örülni lehet, jövőre csökkenhet az energiafelhasználás, kevesebbet kell majd hóágyúzni, mivel több hó maradt meg.

A visszaszámlálás már megkezdődött, jövő héten fellebben a fátyol, vagyis lekerül a lepel a gleccserről és a tudósok akkor részletesen is megvizsgálhatják, hogy mennyire volt sikeres a projekt. A hatalmas szigetelőszőnyeg a raktárba kerül, valószínűleg két évet még kibír, utána le kell cserélni, mert elveszti szigetelőképességét.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.