Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tükrökkel kap végre napsugarat a norvég kisváros

2013.11.01. Bata Attila

Közel százéves álom valósult meg a norvégiai Rjukan településen. A település a téli időszakban a délről tornyosuló hegy miatt szinte végig sötétségben marad, a Nap nem tud besütni. A helyiek végre hatalmas tükröket építettek a hegyre, ahonnan a falu főterére tükrözik a napsugarakat.
Rjukan egy kelet-nyugati fekvésű település Norvégiában, amelyet délről egy hatalmas hegy (Gaustatoppen - 1883 m) határol és zár el télen a napsütés előtt. Pontosan 100 évvel ezelőtt vetődött fel az ötlet, hogy a hegyre épített hatalmas tükrökkel kellene bejuttatni a napsugarakat a főtérre, mivel a téli időszakban a helybéliek kénytelenek nélkülözni a napsugarakat.

A helyi turisztikai hivatal beszámolója szerint 1928-ban megtörtént a következő lépés a napsütés megismerésében, egy kabinos felvonót építettek a hegyre, hogy legalább azok élvezzék a napot, akik fel tudnak utazni. A hatalmas tükrök ötletét 2005-ben vették elő legutóbb és ennek az eredménye, hogy ezen a szerdán megérkeztek az első tükrözött napsugarak Rjukan főterére.

Az első tükrözött napsütés (Kép: Visit Rjukan)
Az első tükrözött napsütés (Kép: Visit Rjukan)
A hegy 742 méter magas pontján felállított három, egyenként 17 négyzetméteres tükörről 450 méter távolságból érkeznek a napsugarak a főtérre. Érdekesség, hogy a tükrök automatikusan forgathatóak, amellyel a Nap járását követik. A tükrök forgatásához és üzemeltetéséhez szükséges energiát a Nap és a szél segítségével gyűjtik össze a hegyen.

Tükrök a hegyen, összesen 51 négyzetméteren (Kép: Visit Rjukan)
Tükrök a hegyen, összesen 51 négyzetméteren (Kép: Visit Rjukan)

Stílusosan, a helyi zenekar a "Let the Sunshine in" című számot játszotta az átadó ünnepségen...
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.