Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tükrökkel kap végre napsugarat a norvég kisváros

2013.11.01. Bata Attila

Közel százéves álom valósult meg a norvégiai Rjukan településen. A település a téli időszakban a délről tornyosuló hegy miatt szinte végig sötétségben marad, a Nap nem tud besütni. A helyiek végre hatalmas tükröket építettek a hegyre, ahonnan a falu főterére tükrözik a napsugarakat.
Rjukan egy kelet-nyugati fekvésű település Norvégiában, amelyet délről egy hatalmas hegy (Gaustatoppen - 1883 m) határol és zár el télen a napsütés előtt. Pontosan 100 évvel ezelőtt vetődött fel az ötlet, hogy a hegyre épített hatalmas tükrökkel kellene bejuttatni a napsugarakat a főtérre, mivel a téli időszakban a helybéliek kénytelenek nélkülözni a napsugarakat.

A helyi turisztikai hivatal beszámolója szerint 1928-ban megtörtént a következő lépés a napsütés megismerésében, egy kabinos felvonót építettek a hegyre, hogy legalább azok élvezzék a napot, akik fel tudnak utazni. A hatalmas tükrök ötletét 2005-ben vették elő legutóbb és ennek az eredménye, hogy ezen a szerdán megérkeztek az első tükrözött napsugarak Rjukan főterére.

Az első tükrözött napsütés (Kép: Visit Rjukan)
Az első tükrözött napsütés (Kép: Visit Rjukan)
A hegy 742 méter magas pontján felállított három, egyenként 17 négyzetméteres tükörről 450 méter távolságból érkeznek a napsugarak a főtérre. Érdekesség, hogy a tükrök automatikusan forgathatóak, amellyel a Nap járását követik. A tükrök forgatásához és üzemeltetéséhez szükséges energiát a Nap és a szél segítségével gyűjtik össze a hegyen.

Tükrök a hegyen, összesen 51 négyzetméteren (Kép: Visit Rjukan)
Tükrök a hegyen, összesen 51 négyzetméteren (Kép: Visit Rjukan)

Stílusosan, a helyi zenekar a "Let the Sunshine in" című számot játszotta az átadó ünnepségen...
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.