Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új síközpont épül Boszniában

2023.03.20. Fóris Gábor

A tervek szerint a 2023/2024-es szezonra készül el az Igrišta - Vlasenica síterep Bosznia Hercegovina észak-keleti részén, a Boszniai Szerb Köztársaságban. Ez jó hír a dél-magyarországi sízőknek, ugyanis ez lesz a legközelebbi hóbiztos síterep a Balkánon, Pécstől 300, Szegedtől 340 kilométerre.
A 2023/24-es szezonban már várják ide az első síelőket
A 2023/24-es szezonban már várják ide az első síelőket
Igrišta korábban az ország egyik legnagyobb síközpontja volt, de évekkel ezelőtt lepusztult. Első lépcsőben megvalósul egy öt kilométeres hóágyúzható pályarendszer, egy hatüléses, óránként 3 ezer fő kapacitású felvonó és egy 150 méteres varázsszőnyeg.

Igrišta, az egykor népszerű bosnyák síközpont 1985-ben kezdte meg működését, három összesen 9 kilométernyi pályával 1000 és 1350 m közötti magasságban. A szarajevói téli olimpia idején építették tartalék pályarendszernek, ha valami oknál fogva versenyszámokat át kell helyezni.

A sípálya 2012-ig működött, amikor elszakadt a tárcsás felvonó kábele, azóta minden mozdíthatót elloptak a pályáról, kábeleket, villanymotorokat és csak a régi oszlopok maradtak. A terület 2008-óta a Boszniai Szerb Köztársaság tulajdona, 2022-ben a nálunk is egyre jobban ismert síterep, Jahorina 30 évre megkapta a Vlasenica községben, a Javor-hegyen található síközpont használatát. Így az 550 hektáros természeti területen olyan turisztikai központot fejlesztenek, amely érdekes lehet a Jahorinára érkezőknek is.

A megvalósításra első körben 42 millió bosnyák márkát (kb. 8,5 milliárd forint) szán a nyolc cégből álló konzorcium, amelynek része az olasz Leitner vállalkozás, amely a hatüléses felvonót építi meg 24,6 millió márkáért (kb. 5 milliárd forint). A cég már bizonyított a balkáni síterepeken, Jahorinán három gondolás és három hatüléses felvonót építettek az elmúlt 13 évben, valamint a szerbiai Kopaonikon is három felvonójuk működik.

A pályázati dokumentáció szerint egy óránként legalább 2500 fő befogadására alkalmas, hatszemélyes felvonóról van szó, ami 3000 fő kapacitásra bővíthető. Teljes hossza 850 méter, szintkülönbség 332 méter. A völgy állomás 1017 méteren, a hegyállomás pedig 1349 méteren lesz. a kilenc kilométeres pályarendszerből, 5 kilométer lesz hóágyúzható. A sípályákon a tervezett szélesség maximum 40 méter, ami a talajviszonyoktól függően 30, és 25 m-re csökken a nagyon meredek bevágásoknál.

A "Szállodák és apartmanok építése az Igrišta télisport-rekreációs központ részeként" című projektben foglaltak szerint két magas kategóriás szállodát terveznek, amelyek maximális alapterülete körülbelül 5000 négyzetméter. Előírás, hogy a szállodák olyan kiegészítő létesítményeket biztosítsanak, mint a fedett medencével ellátott wellnessközpont, és konferencia termek. A tervezett szállodák környezetében apartmanházak és éttermek megépítését tervezik, melyek alkalmazkodnak a modern kor elvárásaihoz és a nemzeti építészeti hagyományokhoz.

Készül a pálya és a hóágyúrendszer
Készül a pálya és a hóágyúrendszer
A kivitelezés 2022 ősszel kezdődött, a megvalósítási határidő 12 hónap, ha sikerült tartani a határidőt, akkor következő szezontól már működhet a síterep. A földmunkák az első havazásig zajlottak, elkészültek a pályák, két víztározó és a hóágyúrendszer csövezése. A hókészítő rendszer kiépítésével arra számítanak, hogy évente legalább 120 napos lehet a szezon.

KOMMENTEK
Garajc | 2023.03.23. 15:19
Kiegészítésképpen még annyi a jó hír mellé, hogy Pécshez a legközelebbi "hóbiztos" síterep a Kozarában van Boszniában (Pécstől bő 200km). 3 pálya található itt: 850m; 650m; és egy gyerekpálya 200m hosszban. Két felvonó (csákányos) van és egy a gyerekek számára. A pályák hóágyúzhatóak, ratrakoltak és van lehetőség esti síelésre is. A síbérletek árai pedig több, mint megmosolyogtatóak, a 2022/23-as szezonban az egész napos felnőtt bérlet kb. 4500 Ft (félnapos 3500 Ft), a gyerekek számára pedig kb. 3500 Ft (félnapos 3000 Ft). Boszniához méltóan az éttermi vendéglátás pedig szintén pazar és kifejezetten pénztárcabarát.
https://kozaraski.com/

További érdekesség még a bosnyák sípályafejlesztésekhez, hogy Manjačában (Banja Luka mellett) is készülődnek. A paraméterek és a kondiciók Igrištához lesznek hasonlóak. 1000 és 1300 méter magasan épülnek majd a pályák. 6 üléses felvonót terveznek, illetve itt is ki fognak építeni hóágyúrendszert. A beruházás értéke Manjačában meg fogja haladni az 50 millió bosnyák márkát (kb. 10 milliárd Ft). Az építkezést 2023 áprilisában tervezik elkezdeni és 4 évig fog tartani, hiszen itt egy teljesen új síterepet kívánnak kialakítani. A fejlesztés lebonyolítója és későbbi üzemeltetője Igrištához hasonlóan az OC Jahorina lesz. Bár itt megjegyezendő még, hogy a fejlesztések körül komoly politikai csatározások vannak a Sarajevo-i és a Banja Luka-i kormányok között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.