Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újdonságok és drágulás Boszniában

2024.02.02. Fóris Gábor

Sok érdekes hírt kaptunk Boszniából. Elkészült a legújabb síterep az ország északi részén. Ajándék sífelszerelést biztosítanak a szarajevói iskolásoknak. Még több kivilágíott pályán lehet síelni Bjelašnicában. Dohányzási tilalom lépett életbe Bosznia-Hercegovina síterepein. Részletek a cikkben.
Vadonatúj Leitner felvonó az új észak-boszniai Igrista síközpontban
Vadonatúj Leitner felvonó az új észak-boszniai Igrista síközpontban

A megközelítés a gyenge pont

Sajnos nem készült el újabb autópályaszakasz Boszniában, így idén sem lett közelebb időben egyik bosnyák síterep sem Budapesthez. Jahorina és Bjelašnica egyaránt 560 km távolságra van, ebből csak 360 km autópálya a többi 200 km-t továbbra is országúton lehet csak megtenni. Ráadásul Bosznia-Hercegovinában városon kívül 80 km/óra a megengedett sebesség.

Már tilos a dohányzás! Ráadásul magas a büntetés!

Bosznia eddig mekkája volt a dohányzóknak, akik bárhol hódolhattak szenvedélyüknek és függőségüknek, kávézókban, éttermekben, benzinkutakon és még akár a tömegközlekedési járműveken is. A dohányzás tilalom már júliusban életbe lépett. Fontos változás, hogy vezetés közben is tilos lett a dohányzás, ha az autóban 18 éven alatti is utazik. A büntetés nagyon magas alsó határa 20 ezer, felső határa 5,5 millió forintnyi bosnyák márka!

Tengerparti árak

A sípályák lassan, de szépen fejlődnek, ami leginkább az árakban mutatkozik meg. Bosznia-Hercegovina leghíresebb téli turisztikai központjában egy év alatt átlagosan 20 százalékkal lettek drágábbak a síbérletek. Jahorinán a főszezonban a felnőtt napijegy 43 euróra emelkedett, tavaly óta 7 euróval lett drágább, ami a már nyugat európai árnak számít.

A horvát sízők fel is háborodtak a jahorinai étel- és italárakon. Az egyik horvát lap, amikor a jahorinai árakat vizsgálta, azt írta, hogy elégedett volt a minőséggel és a kiszolgálással. A horvát síturisták azonban felháborodásuknak adtak hangot: "Kirabolnak minket, drágábbak lett a hegyi üdülés, mint a tengerparti" - kommentelték.

Jahorina éttermi árai ma már megegyeznek az olaszországi, ausztriai vagy franciaországi síterepek áraival, egy tejes kávé 3, kis üveges üdítő 2,5, egy csésze tea 3 euróba kerül. Ami az ételeket illeti, egy sonkás sajtos tojásrántotta 9, egy bolognai spagetti vagy egy adag sült hús körettel 11 euróba kerül. A pizzák ára 10 és 14 euró között mozog.

Az árak megugrása annak is köszönhető, hogy a Jahorinai Olimpiai Síközpont megemelte a bérleti díjakat, mert eladósodott. Az OC Jahorina pedig nehezen törleszti a 100 millió eurós hiteltartozását. A központ bankszámláit nemrég zárolták, mert az aktuális 14 millió eurós hitelrészletet nem fizette ki a hitelezőnek, a Szerb Köztársaság Befektetési Fejlesztési Banknak.

Ajándék síléc a gyerekeknek: mobilozás helyett sportolás

A Jahorina Olimpiai Központ több vállalkozással összefogva jótékonykodik is, az idei szezonban több mint 3500 ajándék sílécet osztott szét Szarajevó általános és középiskolás diákjai között. Az „Ezer síléc a gyerekeinkért” elnevezésű akció célja az volt, hogy az iskolásokat a sízéssel közelebb hozzák a természethez, ugyanakkor csökkentsék a mobil eszközök előtt eltöltött időt. A pályázatra a gyerekeknek egy videót kellett beküldeniük, amelyben a megadott zenére a sízés mozdulatait kellett imitálni. Mivel több mint 3500-an pályáztak, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a meghirdetett 1000 sílécen túl, további 2500-at osztanak ki, így minden pályázó megkapja a lécét.

Kivilágított pályák

Január közepétől újabb pályákon lehet este is sízni a Szarajevó közeli Bjelašnicában, ahol eddig egy lejtőre korlátozódott az éjszakai síelés, de most az 5-ös és az 5a pályán is elkészült a világítás. Bjelašnica Olimpiai Központ 2024. február 16-án és 17-én másodszor ad otthont a FIS alpesi sí Európa Kupának.
Bjelasnica: esti sízés mostantól több pályán is lehetséges
Bjelasnica: esti sízés mostantól több pályán is lehetséges

Évforduló

Jahorina és Bjelašnica a szarajevói XIV. Téli Olimpiai Játékok 40. évfordulójának ünneplésére készül. A Horvát Rádió és Televízió (HRT) közösségi oldalán nyilvánosan kritizálta a szarajevói téli olimpiai játékok évfordulója előtt az egykori téli olimpiai helyszínek infrastrukturális állapotát. Ehhez képeket is posztolt, melyeken a lepusztult síugrósánc, a bobpálya és a 162 szobás Hotel Igman látható, amely a sportesemény központja volt, ahol annak idején a sportolók és segítőik, diplomaták és tudósítók laktak.

"Idén van a 40. évfordulója a szarajevói olimpiai játékoknak, csak az emlékek maradtak, a szarajevói hegyek lepusztultak. Mai szemmel nézve nehéz elképzelni, hogy 1984-ben Bosznia-Hercegovina fővárosa volt a sportvilág központja” - mondták a kritikusok.

Igrista: átadták a felújított síközpontot

Elkészült a Boszniai Szerb Köztársaságban az Igrista nevű síközpont, amely 1985-ben kezdte meg működését, három összesen 9 kilométernyi pályával 1000 és 1350 m közötti magasságban. A szarajevói téli olimpia idején építették tartalék pályarendszernek, ha valami oknál fogva versenyszámokat át kell helyezni. A sípálya 2012-ig működött, amikor elszakadt a tárcsás felvonó kábele, azóta minden mozdíthatót elloptak a pályáról, kábeleket, villanymotorokat és csak a régi oszlopok maradtak.

A novemberre beharangozott nyitás elmaradt egyrészt a hóhiány és a hőmérséklet miatt, másrészt a kiszolgáló épületeket sem sikerült még befejezni. A jegyárakat már meghatározták, a főszezonban a napijegy 23 euro, a hetijegy 103 euró lesz. A környékbeli 7 nagyobb város általános és közép iskolásai ingyen sízhetnek. Az infrastrukturális munkálatok több mint kilencven százaléka befejeződött, de még nincs kész a fogdóépület, az étterem, és szállás is alig van a környéken.
Igrista: már megtörtént az ünnepélyes átadás
KOMMENTEK
Garajc | 2024.02.04. 00:08
Ha már Bosznia, aki esetleg épp arra jár, nem érdemes kihagyni a helyi, falusi síugró versenyeket!! Kellőképpen balkánian "infantilis" programok! A jókedv, jóhangulat garantált...

https://youtu.be/AGeryXjcHaY

Mellékesen, mivel nem sokára következik Szlovéniában a planicai síugró verseny, ezért a szlovén falvakban is fokozódik már ilyentájt a helyzet...

https://youtu.be/hiMoWQwpy3k

S aki esetleg azt gondolná, hogy csak helyi amatőrök mókázása az egész, számukra egy videó, hogy akár későbbi olimpiai bajnok, siugró- és sírepülő világbajnok, évvégi világkupa győztes és négysáncverseny győztes is lehet az indulók között...

https://youtu.be/ZVGg4H2B7g0
Adricsek | 2024.02.04. 09:54
Most már értem miért spórolnak a hóágyúzással. Csak az a probléma, hogy köves pályára senki sem fog visszatérni pedig egyébként nem lenne rossz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.