Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új-Zéland: alakul a szezon, Dél-Amerika: hatalmas havazások

2020.07.23. Bata Attila

Ilyenkor nyáron az igazi télimádók a Föld déli félteke felé fordítják tekintetüket és nagyokat dobban a szívük egy-egy hatalmas havazás láttán. Hóból idén sincs hiány, de a koronavírus helyzet több síterep sorsát már a szezon előtt eldöntötte, de van olyan ország is, ahol szinte a megszokott módon lehet síelni.
Valle Nevado (Chile) június 24-én 125 cm (a képen), most 3 méter hó. Már nagyon várják a nyitást.
Valle Nevado (Chile) június 24-én 125 cm (a képen), most 3 méter hó. Már nagyon várják a nyitást.
Síelés tekintetében a déli félteke két legfontosabb térségére pillantsunk rá.

Óceánia: Új-Zéland és Ausztrália

Új-Zéland példamutatóan kezelte a koronavírus járványt és a legveszélyesebb fokozatból (Level 4) június elejére eljutott a Level 1 állapotra, amikor is már engedélyezték a síterepek megnyitását. Mondhatni, pont időben, hiszen ez az időpont európai mércével mérve a mi decemberünk első hetének felel meg. Azóta megszakítások nélkül, a korlátozások betartásával, de üzemelnek és pörög a síszezon.

Az egyetlen fájó pontnak az tűnt, hogy a helyi síelők nem tudják megtölteni és eltartani az új-zélandi síterepeket. Ez a feladat korábban leginkább az ausztrálokra hárult, akik most a járványhelyzet miatt elmaradnak.
Queenstown, Új-Zéland, tegnapi hójelentés
Az elején be is jött a papírforma, de július közepétől az új-zélandi sípályák már tele vannak. A síterepek vezetői szerint a helyiek átérezték az üzemeltetők szorult helyzetét, és eddig megmentik a szezont. Turoa és Whakapapa már meghaladta a tavalyi forgalmát időarányosan. Coronet és Remarkables pedig olyan napokon van túl, amikor 10 ezernél is több bérletet adtak, erre sok évvel ezelőtt volt példa.

Mindenestre a síelés működik és az itteni példa akár az európaiaknak is követendő lehet a következő szezonban.

Ausztrália eléggé vegyes szezont bonyolít. A járvány aktuális állapotától függően a síterepek hol nyitva, hol zárva tartanak.

Dél-Amerika: Chile és Argentína

Ha van vesztese a szezonnak, akkor ez a régió. Erősen tombol a vírus, és rengeteg hó hullott. Síterepe válogatja, sok helyen 15-25 éve nem láttak ennyi havat. A két ok valamelyike miatt nem tudtak kinyitni, alig találni üzemelő síterepet.
Havazás az Andokban július közepén
Dél-Amerikára lehet mondani, hogy régóta keményen tombol a vírus, főleg Brazíliában. Ők nem a sípályáikról híresek, de nagyon szeretnek síelni. Idén az ő pénzükre nem számíthattak az Andok síterepei. Az európaiakra és az észak-amerikaiakra sem, sok helyen még nem látni, mikor oldják fel a beutazási korlátozásokat. Az európai versenyzők sem tudják, hogy jöhetnek-e ide gyakorolni a nyár végén. Ilyen előjelek miatt több ismert síterep (pl. Portillo vagy Les Menures) úgy döntött, hogy idén ki sem nyitnak.

Pedig idén igazi tél van Dél-Amerikában. Július közepére már több helyen méterekben állt a hó, évtizedek óta nem látott havazások és nem tapasztalt hideg árasztotta el a hegyeket. Például Cerro Catedral múlt héten nyitott volna, de 48 óra alatt 80 cm hó hullott. Így tegnap nyitottak ki, egyelőre próbaüzemben.
Cerro Catedral
Dél-Amerikában még változhatnak a dolgok augusztusra. Mint a fenti képen is látható, hó van bőven. Csak a nyitásra, vagyis az engedélyre várnak.

Az látszik, ha egy ország stabilan kezeli a koronavírust, akkor nincs gond a síeléssel. De az is fontos, hogy a vendégkör hasonlóan biztonságos országokból érkezzen, vagy a helyiek olyan számban látogassák a sípályákat, hogy el tudják tartani a síterepeket.

Ha ez Európában is igaz marad, akkor nem kell félteni az előttünk álló szezont.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.