Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Újabb havazás a szlovák és lengyel hegyekben

2012.10.08. | Szerző: Bata Attila
Újabb havazás a szlovák és lengyel hegyekben Vasárnapról hétfőre virradóra ismét havazott a Kárpátok gerincein. A szlovák és lengyel Tátra mellett már az alacsonyabb hegyekben is hullott néhány centiméter hó. Ezúttal a Kárpátok ukrán oldala sem maradt ki a havazásból. A legmagasabb részeken átlagosan 10 cm friss hó hullott ma reggelre.
h i r d e t é s
A szlovákiai Alacsony-Tátrába tegnap késő délután érkezett meg a hideg front. A 10 fokkal hidegebb levegő csapadékot is hozott, Jasnán ma reggelre körülbelül 5 cm hó hullott. Kicsivel több esett a Magas-Tátrában. A Lomnici-csúcson mínusz 10 fokot mértek ma reggelre, és ehhez 11 cm friss havat a kilátó környékén. Még az alacsonyabb részeken is havazott, Csorba-tó (1355 méter) környékét is vékony lepel borította, de ez hamar elolvadt.

Chopok-Jasna ma reggel
Chopok-Jasna ma reggel
A szlovák meteorológiai intézet (SMHÚ) jelentése szerint kb. 1300 méter felett havazott az országban, így az Árva-völgy mentén, a Kiszucai-hegyekben (Velka Raca) és Vratna környékén. Az intézet további havazásokkal számol a következő napokban, kedden 1700, de szerdán már csak 1100 méter magasra prognosztizálja a hóhatárt.

A Kasprowy környéke ma délután
A Kasprowy környéke ma délután
Lengyelországban ma reggelre 1000 méter felett havazott, de már nem csak a Tátrában. A Kasprowy-csúcson ma reggelre mínusz öt fokos hőmérséklet mellett 11 cm hó hullott. A Tátrán kívül havazott a cseh-lengyel határon található 1602 méteres Sniezka csúcsán is, itt néhány centiméter friss hó hullott. Nem maradt kopáron a Beszkidek néhány magasabb pontja sem, ide is jutott pár centiméter a fehér áldásból.

Kilátás Zakopane felett
Kilátás Zakopane felett
Ukrajnában 3-10 cm hó hullott a Kárpátok felsőbb régióiban, az alsóbb részeken pedig komoly mennyiségű eső érkezett. Hozzánk hasonlóan az ukrán hegyekben is komoly csapadékhiány keletkezett az elmúlt időszakban, így a hatalmas esőzések után hiába nőtt meg a folyók vízszintje 30-40 centiméterrel, ez nem okozott gondokat.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »