Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: újabb nagy havazás a magyar határnál

2013.01.16. Bata Attila

Ausztria: újabb nagy havazás a magyar határnál A hétfőre előrejelzett havazás menetrendszerűen megérkezett Karintia, Dél-Stájerország és Bécs környékére. Most egy újabb hóvihar készülődik délen, és szerdán elindul Ausztria irányába. Ezúttal is a déli és keleti részek kapnak több havat Ausztriában, helyenként akár fél méter is hullhat.
Csütörtökig Alsó- és Felső-Ausztriában legalább 20 cm friss hóval számolnak az ORF meteorológusai. Hasonló mennyiségben érkezhet havazás Bécsbe és Burgenland északi részére. Autózni megint kellemetlen lesz, mert a havazást viharos szél is kíséri majd.

Hétfőn már hullott 10 cm hó az osztrák fővárosban. Akkor már 370 járművel és 1400 hómunkással takarították a havat. (Össze lehetne hasonlítani a budapesti számokkal, de itthon ellentmondó számok láttak napvilágot) A bécsi sípályákon ez még elég kevésnek számít, de a hóágyúkat már beindították. A holnapi havazással együtt valószínű, hogy a karácsony utáni bezárás után a mostani hétvégén lehet ismét síelni Bécsben.

Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat (ZAMG) is legalább 20 cm havat vár Karintiában, Stájerországban és Alsó-Ausztriában. Feltételezésük szerint a magyar határhoz közeli részeken (Wienerwald, Wald- és Weinviertel) akár 50 cm hó is hullhat csütörtökig. A hó egy ideig biztosan megmarad, hiszen csütörtökön és pénteken is nulla fok alatt marad a hőmérséklet egész nap. Sőt! Hétvégétől még ennél is hidegebb köszönt Kelet-Ausztriára. Még az is előfordulhat, hogy Bécsben jóval hidegebb lesz, mint Nyugat-Ausztriában, ahol még az eső sem kizárt az alacsonyabban fekvő helyeken.

A havazás áthúzódik majd Magyarországra is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felhívása szerint a Dunántúl nyugati részén szerda éjfélig akár 15 centiméter hó is hullhat.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.