Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ezen a héten is esett egy méter hó a Nyugati-Alpokban

2011.12.17. Bata Attila

Ezen a héten is esett egy méter hó a Nyugati-Alpokban Tökéletes időzéssel érkezett meg a havazás a szerencsésebb francia és svájci síterepekre. A héten lehullott hó mennyisége nagyon sok helyen meghaladta a méteres mennyiséget, sőt a havazások folytatódnak! Úgy tűnik, a síterepek nyugodtan várhatják a karácsonyi főszezont az Alpok nyugati oldalán.
Tökéletes időzéssel érkezett meg a havazás a szerencsésebb francia és svájci síterepekre. A héten lehullott hó mennyisége nagyon sok helyen meghaladta a méteres mennyiséget, sőt a havazások folytatódnak! Úgy tűnik, a síterepek nyugodtan várhatják a karácsonyi főszezont az Alpok nyugati oldalán. Az Alpok franciaországi részén hatalmas havazást hozott ez a hét. Általánosságban elmondható, hogy az 1800-2000 méter feletti részeken körülbelül egy méter vastag friss hó terítette be a hegyeket. Az utolsó nagy havazás csütörtök este óta tombol a francia hegyekben. Ha csak az utóbbi, körülbelül 36 órás periódus adatait nézzük, akkor is tekintélyest számokat látunk: Les Arcs: 120 cm friss hó, Vars: 80 cm, Méribel: 75 cm, Tignes: 72 cm, vagy Avoriaz: 70 cm.

Les Menuires, hullott hó bőven
Külön érdelesség a híres Három-völgyben található Les Menuires, ahol december eleje óta eddig összesen két méter hó esett. Ez a mennyiség már most majdnem annyi, mint a teljes tavalyi szezonban. A gazdagok síterepén, Courchevelben pedig nem lehetett megrendezni a Világ Kupa síversenyeit a napok óta tomboló havazás miatt.

Szintén remek hír, hogy mától üzemel Európa megaliftje, a Vanoise Express. Ez azt jelenti, hogy a Paradiski összeköttetés működik, de külön jó hír, hogy a hatalmas havazás miatt a síterep (Les Arcs/Peisey Vallandry/La Plagne) összes pályája, mind a 425 kilométer, megnyílik napokon belül. Hó van rajtuk bőven, csak a pálya-előkészítés gyorsaságán múlik a teljes üzemmód.

A helyzet szerencsére nem sokat változik, bár a hatalmas havazás rengeteg gondot okoz az utakon. Péntek óta végre a Pireneusokban is komolyabban havazik, vasárnapra itt is 50 cm hó várható 1800 méteren, így végre az itteni síterepeknek sem kell panaszkodniuk.

Svájcban is tombol a tél. A Gotthard-régióban csütörtök óta 30-60 cm hó esett, de számos helyen 60-100 cm friss hó esett csütörtök este és szombat reggel között. Szombat reggelre a hideg is megérkezett, így már nem csak a magasabb részeken hull a hó, szombat estig az alacsonyabb svájci régiókban is 20-40 cm hó eshet.
KOMMENTEK
csabeszka | 2011.12.18. 12:07
Viszont keleten ÍNSÉG van, de nagyon!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.