Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

USA: covid ellenére ez volt az ötödik legjobb szezon

2021.07.06. Bata Attila

Az elmúlt hónapban látott napvilágot az amerikai síterepeket tömörítő szervezet (NSAA) jelentése az előző szezonról. Talán meglepő lehet, hogy a járvány alatt és a szigorúbb intézkedések mellett is sokan látogatták az amerikai síterepeket, amelyek a fennállásuk ötödik legjobb szezonján vannak túl.
Squaw Valley egy nagyobb havazás után
Squaw Valley egy nagyobb havazás után
A tavalyi szezonban 59 millió alkalommal keresték fel a vendégek az amerikai síterepeket. Ezt a számot un. sínapokban mérik, amelyet a felhasznált bérletekből számolnak ki. Egy napijegy egy sínapot ér, egy hatnapos bérlet, amelyet naponta használtak értelemszerűen hat sínapnak számít.

Ez a szám meglepően magas covid idején. Annyira, hogy az örökranglistán minden idők ötödik legjobb szezonjának bizonyult a 2020/2021-es tél.
Vail: szezonkezdet novemberben
Vail: szezonkezdet novemberben
2019 márciusában, a járvány megjelenésének elején a legtöbb amerikai síterep hirtelen vagy fokozatosan bezárt. Ezzel szemben az előző szezonban meghatározott szabályok mentén végig üzemelhettek. Ennek is köszönhető, hogy az idei zárásig átlagban 112-re emelkedett az üzemnapok száma a megelőző szezon 99 napjáról.

Nehéz elhinni, hogy legjobb szezonjukat zárták a Pacific-Northwest régió (pl. Washington és Oregon államok) síterepei, valamint a legendás Sziklás-hegység (pl. Utah vagy Colorado államok) síterepei a második legjobb szezonjukat fejezték be.

Az egyik legérdekesebb változás, hogy jelentősen emelkedett (+27%) a hétköznapokra eladott bérletek száma. A számuk (arányban 48%) majdnem elérte a hétvégi bérletek számát. Ehhez kellett a bérletszámokban bevezetett korlátozás, a rugalmasabb iskolai tanév és a távoli munka egyszerűbb engedélyezése.
Copper Mountain februárban
Copper Mountain februárban
A síterepek közül a síliftek kapacitásai alapján meghatározható kis- és közepes síterepek jártak a legjobban. Többen keresték a lakóhelyzet közelebbi, akár kisebb síterepeket.

Két fontos területet szenvedett leginkább a pandémia miatti intézkedésektől. Jelentősen, mintegy 30 százalékkal csökkent síoktatók óramennyisége. Az USA-ban tilos volt a csoportos oktatás, amely a legnépszerűbb formája az oktatásnak. Az amerikai síterepek üzemeltetése nagyban függ az idénymunkásoktól, főleg a különleges vízummal érkező külföldiektől. Ők nem jöhettek az előző szezonban, így egy amerikai síterepen az előző szezonban átlagosan 55 alkalmazott hiányzott a korábbi évekhez képest.

Amint a számok is mutatják, nem volt ez egy elátkozott szezon. Ezt bizonyítja a felmérésben részt vett amerikai síterepek véleménye is, akik 78%-ban úgy gondolják, hogy az előző szezon várakozás felett alakult. Az amerikaiak keresték a szabadban végezhető biztonságos sportolási lehetőségeket és a síterepeken megtalálták őket. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.