Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

USA: közel 3 méter hó hullott egy hét alatt a síterepen

2021.12.31. Bata Attila

Hatalmas mennyiségű havat hozott a december, különösen az utolsó hét a Kalifornia és Nevada határán található Tahoe-tó környékén. Az elmúlt hónapok hatalmas szárazsága utána jókor jött a komoly mennyiségű csapadék.
Az ülőlift a hó fogságában Kép: Palisades Tahoe
Az ülőlift a hó fogságában Kép: Palisades Tahoe
Gyorsan essünk túl néhány adaton, aztán jöjjenek a havas videók. Palisades síterepén megdőlt a decemberi hórekord. Eddig 505 centiméter hó hullott ebben a hónapban, ebből 287 cm az utóbbi hét napban. A síterep és a környék síterepei napokig zárva tartottak, amíg a havat eltakarították és a sílifteket kiásták a hó alól.

A közeli Donner-hágó mellett található a Berkeley meteorológiai állomás, ahol decemberben már 538 cm hó hullott, ezzel megdőlt minden idők decemberi rekordja. Minden idők összesített havi listáján ez a harmadik leghavasabb hónap, már nincs esély arra, hogy túlszárnyalják a 2017-es januári rekordot, amikor 604 centiméter hullott. Más példával érzékeltetve, most december végéig lehullott a szokásos hómennyiség 70%-a.

Nemcsak a síterepek profitálnak a hatalmas havazásból, hanem egész Kalifornia is, hiszen a vízkészlet 30%-át innen biztosítják. Az idei nyár rekordaszályt hozott, azóta sem hullott sok csapadék. A mostani hónak bőven "van helye", a kiszáradt tározók feltöltődhetnek végre.
Hatalmas "hókupac", és csak most kezdték megtisztítani  parkolót Kép: Palisades Tahoe
Hatalmas "hókupac", és csak most kezdték megtisztítani parkolót Kép: Palisades Tahoe
Egy kb. 150 centiméteres fiú megmutatja meddig ér neki a hó a Tahoe-tó környékén
A meteorológiai állomáson idén eddig lehullott az átlagos hómennyiség 70%-a
Máshol is havazott
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.