Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Val Senales: nincs többé nyári síelés a gleccseren

2013.01.17. Bata Attila

Val Senales: nincs többé nyári síelés a gleccseren Újabb szomorú hír, újabb alpesi gleccserterep esett áldozatául a klímaváltozásnak. Biztossá vált, hogy a népszerű dél-tiroli síterep az idén májusban bezár, és nincs többé nyári síelés a Val Senales (Schnalstal) síterepén, nyáron már csak a turisták használhatják azt a gleccsert, ahol Ötzit is megtalálták.
Véget ér az olaszországi Dél-Tirolban a nyári síelés. Val Senales (német nevén Schnalstal) már többé nem hirdeti magáról, hogy egész évben várjuk a síelőket. Tavaly nyáron rengeteg hó tűnt el a gleccserről, amelynek az idén eddig nem volt utánpótlása, így a síterep meghozta a kellemetlen döntést, nincs többé nyári síelés a 3212 méter magasan található terepén. A tervek szerint az idén május 5-ig tartanak nyitva, és legközelebb csak októberben nyitnak ki.

A Bolzano feletti gleccser arról is ismert, hogy egy német házaspár itt találta meg túrázás közben a több mint ötezer éves hegyivadász (Ötzi) maradványait. Már a szenzációs felfedezést is annak köszönhettük annak idején, hogy a mély gödörbe esett Ötzi felől ötezer év alatt elolvadt a jég, és látható lett. A gleccserek olvadása különösen az utóbbi harminc évben gyorsult fel, számos alpesi síterep volt kénytelen beszüntetni nyári síelését. A folyamat megállíthatatlannak tűnik, idén már az ausztriai Kaprun síterepe sem nyit ki nyáron a nagyközönség részére. Ahogy Schnalstalon, ott is csak a versenyzők, egyesületek és táborozók kedvéért nyitnak ki egy pár hétre. Olasz szakértők valószínűsítik, hogy hamarosan ez a sors vár a Presena gleccserre (Tonale) és akár 10-15 éven belül Stelvióra is.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástipp
Aparthotel Maso Corto csillagcsillagcsillag
2-6 fős apartmanok a schnalstali kabinos lift alsó állomásától mindössze 200 méterre. Az apartmanok mindegyike teljesen felszerelt. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, síkölcsönző, wellness. Akár ellátással is kérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.