Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Folyamatosan frissülő vasárnapi hóvadászat

2012.10.28. Bata Attila

Folyamatosan frissülő vasárnapi hóvadászat Folytassuk onnan, ahol tegnap abbahagytuk. A hideg és a havazás lassan leereszkedett térségünkbe, és ma már a közelünkben, sőt Magyarországon is havazni fog. megpróbáljuk ma is időről-időre összefoglalni a havas eseményeket.

16:45 - Svájc: 20-40 cm a hegyekben, rekord Bernben

A fővárosban 1931 óta rögzítik a havazási adatokat, eddig 2 cm volt az októberi rekord. Ma reggelre 8 cm hó hullott Bernben, ez új októberi rekord. A hegyekben természetesen több hó hullott, vasárnap estig 40 cm is várható néhány helyen.

15:45 - Semmering-Stuhleck, Ausztria

Már a határhoz közeli hegyek is szépen fehérlenek.

14:45 - Olaszország: Stelvio 30 cm, Livigno 10 cm friss hó

videó törölve

14:25 - Komoly gondok Franciaországban

Haute Savoie, Savoie, és Isère tartományokban komoly gondokat okoz a havazás, délig kb. 35.000 lakásban ment el az áram az ítéletidő miatt. Az alacsonyabb részeken heves esőzés, a magasabb területeken a havazás okoz gondot. Mindkét helyen viharos erejű szél dönti a fákat vagy épít hóakadályokat. Ma reggelig már 70 cm friss hó esett Molines-en-Queyras (Hautes Alpes) síterepén.

14:05 - Moszkva: 5-6 cm hó eddig

Ma reggel, közel háromórás havazás után, 5-6 cm hó borította Moszkva utcáit. A meteorológusok szerint ez nem igazán jellemző októberre, ez inkább november végi átlagos értéknek felel meg.

Moszkva havazás után

12:05 - Szlovákia: 35 cm hó a Lomnici-csúcson

Szlovákiában a Lomnici-csúcs teljesen kimagaslik a maga 35 centiméteres értékével, az ország többi részén még csak most kezdődött meg a havazás. Nemrégen például Donovaly-ban is elkezdett esni a hó. A meteorológusok kisebb-nagyobb havazásra számítanak a következő órákban, holnap reggelig kb. 8-10 centi hó eshet az alacsonyabb hegyekben is.

A Magas-Tátrában a jegesedés a gond a vasúti vonalakon. A csapadék ráfagyott a felső vezetékekre, így a népszerű elektricska, a tátrai villamos vasút, sem jár ideiglenesen, helyette buszok járnak.

10:55 - Franciaországban is havazott

Természetesen a francia Alpok sem maradt ki a mostani havazásból. A hegyvidéken már 600 méter felett havazott, ma reggelre 10-40 cm friss hó esett.

10:25 - Már a hóágyúznak a Ski amadé terepein

Teljesen szokásos ez errefelé. Amint lehet, már indulnak is a hóágyúk, Amint lehet, már lehet is síelni Planai, Reiteralm vagy Flachau pályáin.

10:10 - Horvátország: 20 cm hó a hegyekben, 20 fok a tengerparton

Kettészakadt ma reggelre a horvát időjárás. Az északi részeken, és a hegyekben 5-20 cm hó hullott, míg a dél-dalmát tengerparton, Dubrovnik környékén még ma reggel is 20-21 fokot mértek.

10:00 - Ilyen hóban kezdődött a verseny Söldenben

Komoly havazás tombolt az éjszaka a söldeni pályán, még az első versenyzők is havazásban indultak el. Azóta kitisztult az idő, még a nap is kisütött.

Verseny előtti körülmények

09:50 - Ma reggeli osztrák adatok

Főleg a gleccserek kaptak havat ma reggelre. Kaunertal 33 cm, Stubai 30 cm, Hintertux 25 cm friss hó. A Kitzbühel melletti Hahnenkammon 33 cm hó hullott. Villacher Alpe 14 cm, St.Johann/Pongau 10 cm, Lofer, 9 cm, az innsbrucki és salzburgi repülőtéren 4 cm friss havat mértek.

09:35 - Ma reggel Olaszországban

Egész éjjel havazott az olaszországi Monterosa síterepén.

09:20 - Havazott Karintiában is

Ma reggelre 10 cm havat mértek Diexen, 5 centimétert Heiligenbluton. Klagenfurton havasak maradtak a háztetők. A statisztikák szerint átlagban 15 évente havazik októberben Klagenfurtban.

09:15 - Megérkezett a havazás Magyarországra is!

Az időkép.hu szerkesztőitől kaptuk az alábbi videót, amelyet Németh Zsolt készített Körmenden a szezon első hazai havazásáról.

Az idei első havazás itthon!

09:00 - Zell am See hajnalban

Stanitól kaptuk ezt a képet az osztrák Zell am See így nézett ki hajnal öt tájékában, amikor kicsit alábbhagyott a havazás.

02:50 - Már Horvátországban is havazik!

Nagyon közel a magyar határhoz, Varasdon (Varaždin), a horvát A4-es autópálya webkamerájának a képe szerint hajnal 2 után megkezdődött déli szomszédunknál is a havazás.

02:45 - Éjszakai hóvihar Söldenben a verseny előtt

Állítólag ez a havazás eláll reggelre, és nem lesz akadálya a versenynek...

02:40 - Stelvio - még mindig ömlik a hó

Ezzel a képpel zártuk a tegnapi napot, és szépen gyarapodott az előző órákban a hóréteg.

01:20 - Ez történt tegnap

Tegnap a hideg fokozatosan ereszkedett déli irányba, Magyarországot még a hőmérsékletcsökkenés nem érintette, hiszen a hidegfront Lengyelország, Csehország, és Németország területe felett nyomult déli irányba. Az említett országokban 10-15 cm összefüggő hótakaró hullott az alacsonyan fekvő részeken is. Délutánra a hideg az Alpok felé ért, és megkezdődött a havazás Nyugat-Ausztriában, Svájcban, Olaszországban és Franciaországban.

Késő délután az osztrák havazás fokozatosan kelet felé indult, 23 óra előtt már Bécsben is havazott, éjfél körül pedig már az osztrák határhoz közeli magyar területekre is megérkezett a szezon első havazása.

A mai kilátások több havat ígérnek, mint tegnap. A tegnapi 15 centiméteres osztrák átlaghoz ma még nagyobb mennyiség jöhet. Újabb területek, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, vagy Bosznia is részesülhetnek a havazásból.
KOMMENTEK
specialk | 2012.10.28. 08:48
Münchenből jelentem, hogy itt tegnap dél óta havazik. Eleinte csak havas eső esett, majd egyszer csak elkezdett fehéredni a táj. Ma reggelre kb 10cm esett és havazik tovvább rendületlenül :D
bence84 | 2012.10.28. 10:40
Szuper! Franciaországban is esett egy minimális. Pra Loup: http://www.praloup.com/glisse/les-w...ebcams.html

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.