Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

VB-2015: Beaver Creek nyert St. Moritz és Cortina előtt

2010.06.04. Bata Attila

A FIS törökországi kongresszusán már az első körben eldőlt, hogy az alpesi világbajnokság hosszú idő után elhagyja Európát és visszatér Észak-Amerikába. Az amerikai Vail és Beaver Creek már a szavazás első körében begyűjtötte a szükséges szavazatokat, mondhatni simán szerezte meg a rendezés jogát.
Vail és Beaver Creek korábban már közösen voltak házigazdák, 1989-ben és 1999-ben. Érdekesség, hogy az 1999-es esemény óta csak Európában rendeztek vagy fognak rendezni VB-t (egymás után hét eseményt), így sokak szerint legfőbb ideje, hogy Európán kívülre kerüljön a 2015-ös verseny. Úgy tűnik a jóslat bevált, hiszen az amerikaiak már a szavazás első körében megszerezték a győzelemhez szükséges nyolc szavazatot, a négy szavazatot kapott olaszországi Cortina d'Ampezzo és a három szavazatot kapott svájci St. Moritz előtt.

Vail és Beaver Creek harmadszori nekifutásra tudta megtörni az európai hegemóniát, és nyerte el a rendezés jogát. Ez a fontos esemény sokat lendíthet a sísport helyzetén az USA-ban. A síelés annak ellenére az ismeretlen sportágak közé tartozik Amerikában, hogy az idén Linsey Vonn és Bode Miller is ünnepelhetett a téli olimpián. Lindsey Vonn számára különlegesen fontos lehet a győzelem, hiszen helybeli lakos és a 2015-ös VB idején is csak 30 éves lesz, tehát nem lehet kizárni, hogy esélyesként indulna a hazai versenyen. Persze öt év nagy idő, ezt az 1999-es VB is igazolta. Amikor az amerikaiak elnyerték a rendezés jogát, egy bizonyos Hermann Maier még csak síoktatóként kereste a kenyerét, majd 1999-ben a VB egyik legnagyobb egyénisége lett a norvég Lasse Kjus társaságában.

Lindsey Vonn indulása persze nem teljesen biztos, hiszen már most mindent megnyert, amit lehetett, nem lesz könnyű motivációt találnia a következő öt évben, bár az is igaz, hogy a rendezőknek végre valahol meg kell építeniük egy olyan pályát is, ahol megrendezhetik a női gyors számokat, azokat, ahol Vonn igazán favoritnak számít és végre hazai közönség előtt bizonyíthat.

2015-ben tehát Amerika következik, de előtte még két európai versenyt rendeznek, 2011-ben a németországi Garmisch-Partenkirchenben, 2013-ban pedig az ausztriai Schladmingban.

A törökországi közgyűlésen döntöttek további versenyek színhelyeiről is. A 2015-ös északi VB-t a svédországi Falun rendezheti, akik a német Oberstdorf, a lengyel Zakopane és finn Lahti előtt bizonyultak a legjobbnak. Az utolsó szavazási kör elég szoros volt, itt 8:7 arányban győzték le a finneket. Más jelentkezők hiányában előre borítékolható volt, hogy a 2014-es sírepülő VB-t a cseh Harrachov, a 2015-ös snowboard és freestyle VB-t pedig az ausztriai Kreischberg rendezheti meg.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.