Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Véget ért a hórekord sí- és szánkószezon Szlovéniában

2021.07.02. Bata Attila

Az előző hónapban még síelni, az előző héten még szánkózni lehetett a szlovén Kanin síterepén. Hóban páratlanul gazdag szezont zártak a szlovén hegyek.
Kanin június közepén 17 fokban
Kanin június közepén 17 fokban
Ha a szerző nem lenne ilyen lassú, és a terv szerint két nappal korábban megszületik ez a cikk, akkor még arról szólt volna, hogy még mindig félméteres hóban lehet szánkózni Szlovéniában. Tegnap azonban, hat hónap után először, eső zúdult Kanin síterepére, így a hóréteg java is elolvadt.

Ha nincs járvány, akkor ez lehetett volna a szlovén síelés legsikeresebb szezonja. Azonban a nagyszerű hóviszonyok ellenére is katasztrofálisnak értékelik Kanionban a szezont, ahol kb. 50 napot tudtak kinyitni, és a szokásos 30 ezer síelő helyett csak 10 ezret fogadtak.
Kanin: június második felében még lehetett szánkózni
A síterep június 19-én zárt, amikor még fenn kb. két méter vastagon állt a hó, és a középállomásig, kb. 400 méter szintet lehetett csúszni. Utána szabad volt a csúszás bármilyen eszközökkel, a legtöbben szánkókkal érkeztek és a nyárias napsütésben még fürdőruhában is.
A különbség: Kredarica tavaly és idén május végén
A különbség: Kredarica tavaly és idén május végén
Már korábban is írtunk arról, hogy milyen hógazdag az idei szezon Szlovéniában. Amióta hivatalosan is mérik a hóvastagságot Kredaricán még sosem mértek ötméteres havat május végén, idén május 26-án elérték az 520 centimétert. Ez kb. kétszer olyan vastag, mint az adott időszakra jellemző átlag.

A hóban gazdag szezonok egyik mérőszáma, hogy az adott szezonban összesen hány centiméter havat kap a hegység. Kredaricán 2001/2002-ben az egész szezon alatt 1662 centi hullott. Az idén már ez is megdőlt, jelenleg 18 méter felett tartanak.

Nagyon reméljük, hogy az időjárás az előző szezonban nem lőtte el az összes puskaporát és a következő szezonra is maradt elég hó a tarsolyában itthon és külföldön. Akkor már csak a járványhelyzetnek kellene javulnia.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.