Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Végre egy nagyobb havazás éri el az Alpokot

2015.01.16. Bata Attila

A hétvégén ismét komolyabb havazás érkezik az Alpokba, amelyre már igazán szüksége van a pályáknak. A mostani havazással is az Alpok déli oldala jár jól, leginkább Svájci déli része és az olasz területek. Ez utóbbi részeken akár egy méter hó is hullhat. Ausztriában is várható havazás, főleg a déli oldalon.
Reményteljes havazás veszi kezdetét pénteken és reméljük, vasárnap már csak azon kell tanakodnunk, hogy mennyire voltak pontosak a különböző előrejelzések. Mivel ezek nagyon szóródnak megpróbálunk egy jó átlagot vonni belőlük a következő napokra.

Franciaországban már pénteken elkezdődik a havazás, itt 30-60 cm hullhat a déli részeken, ott is a magasabb régiókban.

Svájc déli része: Airolo - Pesciüm - 11 óráig 25 cm hullott
Svájc déli része: Airolo - Pesciüm - 11 óráig 25 cm hullott
Mivel most is a mediterrán ciklonnak köszönhetjük a havazást, így elsősorban az Alpok déli oldalán fekvő síterepek járnak jobban. Ez a
svájci prognózisokat nézve azt jelentheti, hogy a hegy északi oldalán 20-40 cm, míg ezzel szemben a déli részeken 80-130 cm hó eshet.

Olaszország ilyenkor mindig jól jár. 1000 méter felett már havazni fog, 1500 méteren 30-40 cm havat várnak, 2000 méter felett pedig meglehet az 1 méter is.

Elkezdődött! Madesimo (ITA, 1534 m) webkamera péntek reggel
Elkezdődött! Madesimo (ITA, 1534 m) webkamera péntek reggel
Persze a legtöbb síelőt az érdekli,
mi lesz Ausztriában. A helyi meteorológiai intézet, a ZAMG meteorológusa szerint ide is délről érkezik a havazás, elsősorban a déli tartományok számíthatnak havazásra. A havazás már pénteken megkezdődik, de szombaton fog megerősödni. A karintiai és kelet-tiroli hegyekbe 30-60 cm hó érkezhet, a szerencsésebb helyeken akár 80 cm is hullhat. Ezeken a részeken az alacsonyabban fekvő településeken is megmaradhat 10-20 cm hó.

További jó hír, hogy a havazás után az Alpokban
hidegebbre fordul az időjárás a jövő hét elején és további havazásokra is lehet majd számítani.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.