Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A hobbisíelés kiütötte a versenysportot Bormióban

2014.06.15. Bata Attila

Túl vagyunk a FIS idei kongresszusán és természetesen az idén is lesznek érdekességek a következő évi versenynaptárral kapcsolatban. Az idei kongresszus legnagyobb vesztesei az olaszok, de alakul egy új ötlet a szlalom versenyekre is, amiről még sokat fogunk vitatkozni.
Tudom, hogy ezt minden évben elsütöm, de a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) nagyon érzi, hogy hol kell a júniusi kongresszusokat megrendezni, a tavalyi Dubrovnik után, idén a barcelonai tengerparton gyűltek össze a sísport irányítói. Ennél fontosabb, hogy miben állapodtak meg, egy-két döntésnek biztosan lesz még utóélete.

Az olaszok biztosan nem mentek haza boldogan. Először is Cortina szoros küzdelemben elvesztette a 2019-es VB rendezését a svédországi Are síterepével szemben. Másodsorban, elmarad az egyik legtechnikásabb lesikló verseny, amelyet az év végén szoktak rendezni az olasz Bormióban.

A gond itt az időpont. A december 29-i időpont a lehető legrosszabb egy síterep szempontjából. A karácsony és újév közötti időszak mindig tele van, akkor is, ha nem rendeznek versenyeket. Az olaszok már évek óta kérik a FIS-t, hogy tegyék a versenyt karácsony elé, vagy január 10. után. A vendégek nem boldogok, hogy csúcsidőszakban az egyik legfontosabb pálya szinte egy héten át le van zárva, a szállásadók pedig lazán ki tudnák adni a szobákat az egész ünnepi időszakra, de versenyzők és a szurkolók néhány napos foglalásai széttörik ezt az időszakot. Mivel mindkét fél ragaszkodott a saját időpontjához, várható volt, hogy december 29-én Bormióban nem lesz verseny.

Bormio
Bormio
Nem lesz 2017-ben VK finálé a svájci Lenzerheide síterepén sem, akik a világkupa záró versenyeit rendezték már korábban és arra számítottak, hogy 2017-től minden páratlan évben ők fogják rendezni. A számításuk nem jött be, így az évadzáró versenyt 2017-ben az amerikai Aspenben rendezik majd meg. Azt ne felejtsük el, hogy az idei világbajnokságot is az USA-ban (Vail/Beaver Creek) rendezik majd 2015 februárjában.

Sokat fogunk még beszélni a FIS legújabb ötletéről, a háromfutamos szlalom versenyekről. Az elképzelések szerint az első futamban nincs változás a korábbiakhoz képest, innen a legjobb 30 jut tovább. Ezentúl kvalifikációnak vagy selejtezőnek hívjuk ezt a futamot. A második futamban megfeleződik a mezőny, és a legjobb 15 tovább jut a harmadik futamba, vagyis az elődöntőből a döntőbe.

A FIS nagyobb médiaérdeklődést, a sportág jobb eladhatóságát várja az ötlettől, amelyet már az idény elején kipróbálnak a finnországi futamon. Az új rendszerű lebonyolításról megoszlanak a vélemények, erre majd egy későbbi cikkben visszatérünk.

A következő alpesi világbajnokságon maximum 100-an indulhatnak a technikai számokban, amely a kisebb országokat, köztük bennünket is érinthet.

A naptárt böngészve megállapíthatjuk, hogy a bejáratott helyszínek megmaradtak, de van egy-két érdekesség. Szokás szerint október végén kezdődik a sorozat Söldenben, majd aztán jön a finnországi Levi, de már a háromfutamos szlalommal. Utána Észak-Amerika és a szokásos olasz és francia versenyek, de jelenleg üres a december 29-i, korábbi bormiói férfi lesiklás helye.

Január azzal a két versennyel indul, amely tavaly hóhiány miatt elmaradt, a müncheni városi szlalom és a zágrábi futamok. Január 10-től jönnek a „klasszikusok”: Adelboden, Wengen, Kitzbühel és a villanyfényes Schladming.

Február 2-15. között világbajnokság az USA-ban, majd egy nagy visszatérő következik: az ausztriai Saalbach. Itt utoljára 1999-ben versenyeztek a férfiak. Érdekes, hogy az időjárási szempontból rizikós szlovén Kranjska Gora még későbbre került, de a jó hír, hogy nemzeti ünnepünkön, március 15-én (sajnos vasárnapra esik) láthatjuk itt Ted Ligetyéket.

A VK záró versenyeit, ahová már csak a legjobbakat hívják meg, a franciaországi Meribel terepén rendezik majd meg március 18-22. között.

KOMMENTEK
Farkas Zsuzsanna | 2014.06.16. 12:59
Csak egy kiegészítés: a 100-as korlátozás nem befolyásolja a magyarokat. Már az előző VB-n a pontszámokkal a rajtszámaink 80 körüliek voltak, és azóta a pontszámok javultak - és bízunk benne hogy fognak is. Viszont az is új szabály, hogy a 2. futamba nem 60, hanem 30 versenyző mehet, ami viszont már a magyarokra is hat.

Szállástippek
Chalet Gardenia csillagcsillag
A Chalet Gardenia összesen 8 db 3, 4 és 5 személyes nappali+hálószobás apartmant kínál a bormiói síliftektől kb. 10 percre gyalogosan. A sílift a ház elől megálló síbuszokkal is megközelíthető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Loredana csillagcsillagcsillag
3 csillagos, 1 hetes turnusban foglalható hotel 150 méterre Livigno legközelebbi sípályájától/ülőliftjétől és 1,5 km-re a város központjától. 2, 3 és 4 ágyas szobák reggelivel, félpanzióval, vagy teljes ellátással, ingyenesen használható szaunarészleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.