Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A hobbisíelés kiütötte a versenysportot Bormióban

2014.06.15. Bata Attila

Túl vagyunk a FIS idei kongresszusán és természetesen az idén is lesznek érdekességek a következő évi versenynaptárral kapcsolatban. Az idei kongresszus legnagyobb vesztesei az olaszok, de alakul egy új ötlet a szlalom versenyekre is, amiről még sokat fogunk vitatkozni.
Tudom, hogy ezt minden évben elsütöm, de a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) nagyon érzi, hogy hol kell a júniusi kongresszusokat megrendezni, a tavalyi Dubrovnik után, idén a barcelonai tengerparton gyűltek össze a sísport irányítói. Ennél fontosabb, hogy miben állapodtak meg, egy-két döntésnek biztosan lesz még utóélete.

Az olaszok biztosan nem mentek haza boldogan. Először is Cortina szoros küzdelemben elvesztette a 2019-es VB rendezését a svédországi Are síterepével szemben. Másodsorban, elmarad az egyik legtechnikásabb lesikló verseny, amelyet az év végén szoktak rendezni az olasz Bormióban.

A gond itt az időpont. A december 29-i időpont a lehető legrosszabb egy síterep szempontjából. A karácsony és újév közötti időszak mindig tele van, akkor is, ha nem rendeznek versenyeket. Az olaszok már évek óta kérik a FIS-t, hogy tegyék a versenyt karácsony elé, vagy január 10. után. A vendégek nem boldogok, hogy csúcsidőszakban az egyik legfontosabb pálya szinte egy héten át le van zárva, a szállásadók pedig lazán ki tudnák adni a szobákat az egész ünnepi időszakra, de versenyzők és a szurkolók néhány napos foglalásai széttörik ezt az időszakot. Mivel mindkét fél ragaszkodott a saját időpontjához, várható volt, hogy december 29-én Bormióban nem lesz verseny.

Bormio
Bormio
Nem lesz 2017-ben VK finálé a svájci Lenzerheide síterepén sem, akik a világkupa záró versenyeit rendezték már korábban és arra számítottak, hogy 2017-től minden páratlan évben ők fogják rendezni. A számításuk nem jött be, így az évadzáró versenyt 2017-ben az amerikai Aspenben rendezik majd meg. Azt ne felejtsük el, hogy az idei világbajnokságot is az USA-ban (Vail/Beaver Creek) rendezik majd 2015 februárjában.

Sokat fogunk még beszélni a FIS legújabb ötletéről, a háromfutamos szlalom versenyekről. Az elképzelések szerint az első futamban nincs változás a korábbiakhoz képest, innen a legjobb 30 jut tovább. Ezentúl kvalifikációnak vagy selejtezőnek hívjuk ezt a futamot. A második futamban megfeleződik a mezőny, és a legjobb 15 tovább jut a harmadik futamba, vagyis az elődöntőből a döntőbe.

A FIS nagyobb médiaérdeklődést, a sportág jobb eladhatóságát várja az ötlettől, amelyet már az idény elején kipróbálnak a finnországi futamon. Az új rendszerű lebonyolításról megoszlanak a vélemények, erre majd egy későbbi cikkben visszatérünk.

A következő alpesi világbajnokságon maximum 100-an indulhatnak a technikai számokban, amely a kisebb országokat, köztük bennünket is érinthet.

A naptárt böngészve megállapíthatjuk, hogy a bejáratott helyszínek megmaradtak, de van egy-két érdekesség. Szokás szerint október végén kezdődik a sorozat Söldenben, majd aztán jön a finnországi Levi, de már a háromfutamos szlalommal. Utána Észak-Amerika és a szokásos olasz és francia versenyek, de jelenleg üres a december 29-i, korábbi bormiói férfi lesiklás helye.

Január azzal a két versennyel indul, amely tavaly hóhiány miatt elmaradt, a müncheni városi szlalom és a zágrábi futamok. Január 10-től jönnek a „klasszikusok”: Adelboden, Wengen, Kitzbühel és a villanyfényes Schladming.

Február 2-15. között világbajnokság az USA-ban, majd egy nagy visszatérő következik: az ausztriai Saalbach. Itt utoljára 1999-ben versenyeztek a férfiak. Érdekes, hogy az időjárási szempontból rizikós szlovén Kranjska Gora még későbbre került, de a jó hír, hogy nemzeti ünnepünkön, március 15-én (sajnos vasárnapra esik) láthatjuk itt Ted Ligetyéket.

A VK záró versenyeit, ahová már csak a legjobbakat hívják meg, a franciaországi Meribel terepén rendezik majd meg március 18-22. között.

KOMMENTEK
Farkas Zsuzsanna | 2014.06.16. 12:59
Csak egy kiegészítés: a 100-as korlátozás nem befolyásolja a magyarokat. Már az előző VB-n a pontszámokkal a rajtszámaink 80 körüliek voltak, és azóta a pontszámok javultak - és bízunk benne hogy fognak is. Viszont az is új szabály, hogy a 2. futamba nem 60, hanem 30 versenyző mehet, ami viszont már a magyarokra is hat.

Szállástipp
Chalet Gardenia csillagcsillag
A Chalet Gardenia összesen 8 db 3, 4 és 5 személyes nappali+hálószobás apartmant kínál a bormiói síliftektől kb. 10 percre gyalogosan. A sílift a ház elől megálló síbuszokkal is megközelíthető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.