Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Közlekedési lámpa szabályozná a síelőket a Dolomitokban

2012.10.02. Bata Attila

Egyelőre még nem közvetlenül a sípályák kereszteződésében, de ki tudja, bármit hozhat a jövő. Az olasz Arabba komoly gondja, hogy a síelőknek az országúton kell átmenniük, hogy folytassák a Sella Ronda körüket. Évtizedes problémára keres megoldást a település polgármestere.
Hogyan jutunk el biztonságosan az 5-ös (fekete) pálya aljától, keresztül a fehérrel jelölt országúton át a 4-es és 5-ös liftekig?
Egy helyi civil szervezet felszólította Arabba polgármesterét, hogy tegyen valamit annak érdekében, hogy a síelők és az autósok biztonságosabban keresztezzék egymás útjait az olasz síparadicsomban. A legnagyobb gond, hogy a méltán híres Sella Ronda körhinta síelőinek – bármely irányból is érkeznek – át kell vágniuk a 48-as számú országúton, amely a környék legforgalmasabb útja. Becslések szerint a téli csúcsidőszakban naponta 15.000 síelőnek kell átkelnie az úton mindkét irányból.

A helyi önkormányzati testület egyik javaslata, hogy a kereszteződésbe szereljenek fel szokásos közlekedési lámpákat, amelyek szabályoznák, hogy mikor kinek van elsőbbsége. Mivel az emberi tényezőket sem lehet kizárni, és még az olaszok is elismerik, hogy mivel Olaszországban vagyunk, ezért kicsit megnehezítenék a síelők mozgását. A síliftek előtt már megismert beléptető kapukat is felszerelnének, amelyek szabályozva engednék át a síelőket. Valami hasonló már működik a Sella Ronda másik településén, Val Gardenában.

Ez a megoldás körülbelül 20-30.000 euróba is kerülhetne a településnek, ezért az önkormányzat még vizsgálja az ötlet megvalósíthatóságát. Természetesen egyéb ötletek is felmerültek az elmúlt évtizedben, hiszen nem új a probléma. Sokan szerettek volna aluljárót az út alatt, vagy épen külön hidat a síelőknek. A legelvetemültebbek pedig még külön lift építését is szorgalmazták.

Gyakorlatilag egy kb. 300 méter hosszú gyaloglásról van szó, amelyet a síelőknek meg kell tenniük. Ezt sokan össze tudják kapcsolni kávézással, étkezéssel vagy kocsmázással. A valós problémát nem is a hosszú táv jelenti, hanem a balesetveszély, amikor a síelők átkelnek az országúton.

KOMMENTEK
zjuhasz | 2012.10.02. 07:54
de, a problémát a hosszú táv (is) jelenti. Voltam ott párszor, nem túl nagy élvezet sícipőben kirándulni...
Klara | 2012.10.02. 08:25
Én sokkal szívesebben látnék egy mozgójárdás külön hidat, ahol a léc lecsatolása nélkül át lehetne kelni mindkét irányban. Ez biztos drága, de inkább erre lenne érdemes költeni, mint félmegoldásokra. Nem kevés összeget befektetni olyan rendszerekre, amit úgyis meg fog haladni az idő, felesleges pénzkidobásnak tűnik.
Én párszor átgyalogoltam jó nagy tömegben, "csorda szellemben" a felpuhult 15-20 cm-es hóban, lécekkel a kezemben, és csak rontott a síelés élményén ez az átkelés. Emiatt inkább azt az irányú kört választottam, amin nem a nap végén kell teljesíteni ezt a gyalogtúrát.

Szállástipp
Residence Civetta csillagcsillag
Modern 2-8 fős apartmanokból álló ház, 100 m-re Civetta felvonóitól. A minőségi fa bútorokkal felszerelt apartmanok mindegyikében található LCD TV. További szolgáltatások: szauna, sószoba, ingyenes WIFI, sítároló, gyerekeknek játszószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.